Foto: Alex Giacomini

Vuxendop

Du döps bara en gång, för dopet gäller hela livet. Om du inte blivit döpt som barn kan du döpas som vuxen.

Ofta förknippas dop med bebisar, men även äldre barn, ungdomar och vuxna kan döpas. Det är faktiskt inte ovanligt att människor döps senare i livet, ofta i samband med komfirmation. Om du blivit döpt i ett annat kristet samfund är du välkommen in i Svenska kyrkan - något nytt dop sker inte. Enligt Svenska kyrkans syn gäller ett kristet dop för alltid.

Beroende på vad du tidigare känner till om kyrkans tro, bekännelse och lära får du, antingen enskilt eller i smågrupper, genomgå en dopundervisning som förberedelse till dopet. Dopet sker sedan antingen i en ordinarie gudstjänst eller vid en mer avskild dopgudstjänst.

Dopet är en helig handling

Dopet är ett sakrament. Det betyder “helig handling”. Vi kallar dopet för sakrament därför att Jesus sa till sina vänner att de skulle berätta om honom och döpa människor. Den som döps får vatten öst över sitt huvud. Vattnet är livsviktigt för människan och det är också en symbol för livet och för att växa. Vattnet är livsviktigt för människan och det är också en symbol för livet och för att växa.

Medlemsgrundande

Genom dopet blir du medlem i Svenska kyrkan. Många döps därför i samband med att de ansöker om att få bli medlemmar i kyrkan. Är du tidigare döpt i annat ett kristet samfund i Sverige eller i annat land behövs inget nytt dop. Ett kristet dop gäller alltid. Om du önskar kan du få en ceremoni där du får bekräfta ditt dop.

GDPR: Dop av vuxen

Så hanterar vi dina personuppgifter när du bokar dop