Foto: Mikael Ringlander

Mammas comeback vann

Nyhet Publicerad Ändrad

Nu visas vinnarfilmen "Mammas Comeback" på Doc Lounge, en klubb för dokumentärfilm. (www.doclounge.se, den 8 mars på House of Win-Win, Tredje Långgatan 13B. 8 mars. Dörrarna öppnas 19.00. Livemusik 19.30, filmen börjar 20.00. Regissören är på plats! Biljetter kostar 70 kronor i entrén.

Det var en lycklig duo som tog emot Svenska kyrkans filmpris ur göteborgsbiskopen Carl Axel Aurelius hand. Regissören Åsa Ekman och producent Stina Gardell tackade och påpekade att huvudpersonen Rosies val - barn före karriär, vanligtvis inte får pris i dagens samhälle.

I ett fullsatt Folkteatern avslutades den trettiofjärde internationella filmfestivalen i Göteborg, där kvällen inleddes med prisutdelning i tio kategorier. Under en veckas tid har över 450 filmer från mer än 70 länder visats.

I år tävlade tretton filmer om Svenska kyrkans filmpris. En enhällig jury ansåg att filmen Mammas Comeback uppfyllde flera av de kriterier som Svenska kyrkan ställer, bland annat skall den kunna ses i ljuset av evangeliet och ska i sin berättelse synliggöra existentiella frågor och ge uttryck för sociala och rättviseaspekter.

Sporrad mamma satsar allt
Filmen handlar om 55-åriga Rosie som i sin ungdom var en lovande dragracingstjärna. Men livet tog en annan vändning där giftermål och barn satte stopp för hennes karriär. Åren därefter kantades av depression och utbrändhet. Med ett över trettio år långt uppehåll är hennes innersta önskan att få göra comeback, sporrad av sin vuxna dotter satsar hon allt.

Den en gång så målmedvetna Rosie hämtar nu kraft från familjen och ger av sin tid och sina pengar för att komma på banan igen.

Försonas med sitt val
Åsa Ekman och Stina Gardell är glada över att juryn har sett och förstått vad det är som de två har velat berätta i filmen.

- Att välja bort karriären när barnen kommer har inte så hög status i samhället.  Det Rosie gör handlar egentligen om att försöka försonas med att hon istället blev en bra mamma, menar Stina Gardell.

Mötet mellan Rosie och Stina Gardell började med att Rosies dotter Sabine knackade på dörren hos Stina och undrade om de inte ville göra en film om hennes mamma och dragracing. När de träffats några gånger och pratat kom de fram till att filmen inte alls skulle handla om dragracing, det här var snarare en film om Rosie, hennes familj och hur de senaste 30 åren utvecklat sig.

Att hitta tillbaka
Åsa Ekman är glad över priset och tror att det juryn sett i filmen är främst två saker:

Dels kärleken inom familjen, dels det mera existentiella – att förlora och sedan finna sig själv igen.

För Stina Gardells del finns kopplingar mellan Rosie och hennes egen mamma.

- Min mamma var duktig på att forska, lika duktig som pappa, men vi barn tog så mycket tid att hon aldrig blev forskare. Trots det fortsatte hon, ända upp i 80-årsåldern, att säga att hon var forskare.

Många kan känna igen sig
Både Stina och Åsa tror att många, kanske främst kvinnor, kan känna igen sig i filmen.

Prissumman på 50 000 kronor tillfaller Rosie, som satsade av sina egna pensionssparpengar för att uppfylla sin dröm.

I en paus ringer Stina Gardell upp Rosie och berättar om priset.

- Rosie blev verkligen jätteglad. Hon har gett så mycket och nu får hon tillbaka utan att ha bett om det. Jag tror på att ge, då får man tillbaka, säger Stina Gardell.

Eva Staxäng
redaktionen@svenskakyrkan.se

Ny visning
Doc Lounge, en klubb för dokumentärfilm. (www.doclounge.se)  kommer att visa "Mammas Comeback" , den 8 mars  på House of Win-Win, Tredje Långgatan 13B. 8 mars. Dörrarna öppnas 19.00. Livemusik 19.30, filmen börjar 20.00. Regissören är på plats! Biljetter kostar 70 kronor i entrén.