Foto: Magnus Aronsson

Jag känner mig som en främling i Svenska kyrkan

Nyhet Publicerad Ändrad

FRÅGA: 

Hej! Jag är uppvuxen med en kristen tro och har under alla år besökt kyrkan och tyckt om kyrkans tradition och innehåll vad gäller kollekt, högmässor och musik. Idag är det annorlunda och jag har starkt funderat på att lämna Svenska kyrkan. Vad som orsakat och påverkat mig negativt är mina senaste kyrkobesök:
1. Prästen och musikeranställda i församlingen har vid flera tillfällen under sammankomster med församlingen och i i kyrkans regi framfört och tagit ställning för eller emot politiska värderingar. Detta tycker jag inte hör hemma i kyrkans uppdrag. Kyrkan är väl till för alla oavsett politisk åskådning, rik, fattig, man, kvinna ,barn, hudfärg, yrke, homo-heterosexuell. Så är det inte längre.

2. Vidare framförs högmässan på tre olika språk, ariska, polska och engelska (tre araber, en polack och resterande svenskar. Jag kan tycka att Svenska kyrkans högmässa förblir enligt svensk tradition och resterande människor från andra länder kan få ett översättningsblad på respektive språk . Målet med våra nyanlända är väl att få möjlighet att lära sig språket och svenska traditioner. Målet är väl inte att utplåna den svenska traditionen?

3. Till vilka ändamål använder Svenska kyrkan kyrkoskatten som vi medlemmar betalar in? Om jag är rätt uppdaterat så går en del till bl.a tiggande romer i Sverige. Jag anser att hjälpen ska gå till hjälporganisationer i Rumänien och inte uppmuntra till fortsatt tiggeri. Svenska kyrkan verkar ha eget mandat att avgöra till vad skattepengarna används till. Jag är besviken och känner mig som en främling i Svenska kyrkan och kommer förmodligen att lämna kyrkan. Det är många som lämnat Svenska kyrkan och Jag vill att Ni ska bli medvetna om en konsekvens. Med vänlig hälsning Elvira

PRÄSTENS SVAR:

Tack för ditt mail Elvira,

Jag blir glad över ditt engagemang för Svenska kyrkan. Det är också bra att du berättar vad du tycker och känner. Dina fråga förtjänar egentligen ett väldigt långt svar och ännu hellre ett samtal över en kopp kaffe. Det gör jag gärna om du skulle vilja. Men jag ska också ge en början till ett svar här. 

Den gudstjänst du beskriver har jag inte varit på men den liknar kanske lite mässan i Köping på söndagar. Vissa delar översätts där till andra språk även om 95 % av mässan är på svenska och följer högmässans traditionella ordning. Samtidigt så firas det 7 st gudstjänster i samma pastorat som är 100% på svenska. Så hos oss är det ingen stor förändring egentligen. 

 När man talar om den kristna traditionen så behöver man ibland påminna sig om att kristen tro kom till oss från mellanöstern via sydeuropa och England då vi fortfarande var vikingar och offrade till Oden och Tor. Gör experimentet att plocka bort araber, afrikaner, perser (de vise männen), judar (herdarna) och flyktingar (Maria, Josef och Jesus) ur en traditionell julkrubba. Då blir det bara åsnan och oxen kvar. 
(Man kan diskutera var de vise männen kom ifrån, förmodligen var det Iran, men av tradition har de fått symbolisera jordens alla folk som härstammar från Noas söner: Sem, Ham och Jafet. Traditionen har gett dem namnen Balthassar, Melkior och Caspar.)

 Vi är många som tycker att Svenska kyrkan idag inte är vad den borde vara - även om vi har olika bilder av vad den skulle kunna vara. Men jag är övertygad om att vår kyrka betyder mycket för väldigt många och att Gud använder henne i all sin ofullkomlighet. En gång blev jag döpt i denna kyrka. I Svenska kyrkan kom jag till tro på Jesus. Därför kommer jag alltid att vara trogen henne. 

Elvira, jag hoppas att du vill fortsätta att vara med och be för henne och påverka henne inifrån. 

 Med önskan om en riktigt fin jul och Guds välsignelse!

Magnus Johansson, 
komminister på Norra Öland. 

Gudstjänsten

Gudstjänster firas varje söndag i Svenska kyrkans församlingar, och ofta andra dagar också. En gudstjänst är alltid öppen för alla.