Krucifix
Foto: Magnus Aronsson

Varför behövde Jesus egentligen dö på korset?

Nyhet Publicerad Ändrad

Jag vet inte om jag aldrig har förstått egentligen, eller om jag analyserar och ifrågasätter allt för mycket nu.

FRÅGA: 

Jag har länge sett mig själv som kristen, varit aktiv i kyrkan och haft en tro. Dock väcktes plötsligt en osäkerhet inom mig kring försoningsläran, som ju bland det mest centrala i den kristna läran. Detta gör mig väldigt osäker på om min kristna tro verkligen bär. Jag vet inte om jag aldrig har förstått egentligen, eller om jag analyserar och ifrågasätter allt för mycket nu. Men jag förstår plötsligt inte varför Jesus egentligen behövde dö på korset för att vi skulle få evigt liv och våra synder förlåtna. Jag förstår korsfästelsen ur kärlekssynpunkt, att Gud älskade oss så mycket att han led på korset för oss. Även att Jesus visade vägen för oss genom detta, och gav oss möjligheten till tro och hopp om evigt liv. Men varför behövde Gud ett offer för att vi skulle bli förlåtna? Kunde han inte bara bestämma sig för det, eftersom han är allsmäktig? Har svårt att begripa hur Jesus behövde dö för förlåtelsens skull? Och hur vi människor kan få förlåtelse pågrund av att Jesus lät sig dödas? Tacksam för svar/ vilsen kristen

PRÄSTENS SVAR:

Att känna sig vilsen i sin tro är inte konstigt med en sund tro kommer också tvivel. Du verkar ha många funderingar och olika trådar i din fråga. Jag skulle rekommendera dig att söka upp en församling för att delta i någon form av samtalsgrupp eller studiecirkel där du kan möta andra kristna och diskutera trosfrågor. Gud kunde ha valt en annan väg till att visa sin kärlek till oss människor och ge oss förlåtelse men Gud valde att föda sin son Jesus som människa för att dela våra villkor och att offrar sig på korset en gång för alla för vår skull.

/ Tina

En vuxen och ett barn står vid strandkanten och tittar ut över vattnet.

Kristen tro

Vill du veta mer om kristen tro? Här kan du läsa om vad Svenska kyrkan står för. Du kan också få näring till dina egna tankar om kristen tro.