Foto: Joakim Carlström

Ny kyrkoherde

Nyhet Publicerad

Michael Persson är sedan första november ny kyrkoherde i Västermalms församling. Han kommer närmast från London där han arbetat drygt nio år som kyrkoherde för Svenska kyrkan i Storbritannien och Irland.

Michael Persson började sitt nya jobb som kyrkoherde i Västermalms församling samma vecka som allhelgonahelgen, en av kyrkans mest uppmärksammade högtider. Han imponerades av det rika programutbudet och tillströmningen av besökare till kyrkorna och kyrkogårdarna.
– Jag vandrade runt på öarna och besökte konserter, ljuständningar och gudstjänster. Några öppna mötesplatser för församlingsbor har jag också hunnit med, berättar Michael.

Vilka är kyrkans viktigaste frågor?
– Kyrkan måste vara relevant och meningsfull för människor i dag. Det viktigaste är vårt budskap som säger att alla människor är unika och har lika värde.
Det blir väldigt synligt i den populära dop- och konfirmationspsalmen ” Du vet väl om att du är värdefull”.
– Den berättar precis det vi behöver höra, nämligen att varje människa har ett unikt värde och är älskad av Gud. Detta blir tydligt i dopet, som är en av kyrkans grundstenar och i dag döps ungefär hälften av alla nyfödda barn i Sverige.
– Dopet är den finaste gåvan ett barn kan få. En gåva från Gud till det lilla barnet. Jag tror att man måste våga lita på att det finns en större tillvaro än vi själva. Att det finns en kraft för mänskligheten som är kärlek. Särskilt som omvärlden ser ut idag, säger Michael.

Men dopet bär också ett uppdrag i sig ”det finns en uppgift just för dig”. Det som Luther lyfte fram: att varje människa också har en unik livsuppgift. Att söka, jobba med, slita på och glädjas åt hela livet. Stillsamma mötesplatser som bjuder in till gemenskap är något Michael Persson tycker är viktigt för en kyrka i ”storsta´n”.
– Det finns en möjlighet till såväl anonymitet som närhet i en storstad. Det är enkelt att knyta kontakter men förpliktar inte för all framtid. Här har kyrkan ett ansvar att erbjuda kravlösa mötesplatser som kontraster i en pulserande stad som Stockholm. De som bor och vistas på Kungsholmen och Essingeöarna måste få komma och vara med som de är. Utan krav, men med erbjudandet att dela och delta. Jag tror på en Gud som bjuder in, inte som sätter gränser, säger Michael.

Vem är du när man möter dig på stan?
– Jag är den som lyfter barnvagnen upp för trappan och småpratar lite med föräldern. Jag kanske frågar vad barnet heter och var namnet kommer ifrån. Det handlar inte om nyfikenhet utan att söka låta människan definiera sig själv Att kunna ge sig tid och värme att lyssna är en viktig uppgift som kyrkan och vi alla har att fylla, avslutar Michael Persson.
Text: Emelie Simmons

 

Om Michael Persson

Yrke: Präst sedan 1985. Kyrkoherde i Västermalms församling från och med 1 november 2016.
Intressen: Vandra, musik, flitig besökare på konserter och konstutställningar. Historia.
På nattduksbordet: Luther själv – hjärtats och glädjens teolog av Birgit Stolt, en deckare Vägmärken samt Psaltarpsalmer.