Återhämtning och fördjupning

Västermalms församlings ledord är vila och växa. Som kyrka på Kungsholmen och Essingeöarna vill vi möta människors behov och längtan efter återhämtning och fördjupning. Vi är en plats för stillhet, innerlighet och medveten närvaro, ett andrum mitt i all stress och alla förpliktelser.

Digitala vandringar
Med hjälp av en app i din telefon eller läsplatta kan du gå en digital vandring med olika stationer. Stationerna har namnen och ledorden: Källan, Frukten, Trädet, Vilan, Grinden, Minnen och Bönen.
Tid: juli-augusti
Plats: inne i S:t Görans kyrka och på kyrkogården intill Kungsholms kyrka.

I kvinnliga mystikers spår
-en QR-vandring vid Essinge kyrka
Låt dig inspireras av mystiker som Thérese av Lisieux och Hildegard av Bingen under en vandring i och runt Essinge kyrka. Under den kristna historien har många sökt och funnit mystikens inre liv. Kvinnorna du möter här är några av dem.
Låt deras tankar sjunka in och speglas i dina. Vandringen består av fem reflektioner, tre inne i kyrkan och tre utanför. Lyssna till alla eller någon. Hela vandringen är tillgänglig när kyrkan är öppen.
Tid: varje dag klockan 11.00-15.00
Plats: Essinge kyrka

Pilgrimsvandring

Likt pilgrimer ger vi oss av på en fotvandring i en yttre och inre resa; i det kända och okända. Under delvis tystnad promenerar vi för att få ett tillfälligt avbrott, för att känna frid eller för att nå ökad självkännedom eller insikt. Oavsett vem du är och varför du ger dig ut, kan vandringen och mötena längs vägen bli en fin andlig upplevelse. Vi rekommenderar promenadskor och kläder efter väder. Ingen anmälan
behövs.
Ledare: kyrkoherde Michael Persson
Tid: 22 augusti kl. 18.00
Plats: S:t Eriks kapell

Tyst miniretreat i trädgården eller framför brasan
Landa i en tyst samvaro av stillhet och förundran i trädgården eller framför brasan i Essinge kyrkas vackra församlingshem. Två timmar då vi får närma oss brytpunkten mellan nuet och det mystika och hämta ny kraft inför veckan. Dagen avslutas med Stilla mässa i kyrkan klockan 16.00. Ingen föranmälan.
Kaffe, te och smörgås serveras till självkostnadspris.
Ledare: Församlingens anställda
Datum: följande lördagar 4/9, 2/10, 30/10, 6/11, 27/11, 11/12
Tid: klockan 14.00–16.30
Plats: Essinge kyrkas församlingshem

Innerlighetens fem steg
Vilka är människans grundläggande förmågor? Vad kan vi åstadkomma? Och vad är ett innerligt liv? Välkommen på en samtalsretreat i innerlighetens tecken.
Vi människor är utrustade med förmågan att ta emot sinnesintryck från vår omvärld och konstruera inre bilder; vi upplever ett grönt träd, en svart katt eller en stor fågel. Vi är också utrustade för intuitiva upplevelser att skapa nya idéer och förvandla dem till konkreta objekt, som en skola eller en arbetsplats. Den fysiska världen får mening genom att vi förkroppsligar våra idéer. Den kreativiteten är grundläggande för mänskligt liv och kan användas i godhetens eller ondskans tjänst.

Så vilken värld vill vi skapa? Längtar och strävar vi efter den bästa av världar för oss själva och framtida generationer? Vilka aspekter är då viktiga? Under dagen lyfter vi fram fem viktiga steg på innerlighetens väg; självreflektion, kreativitet, urskiljning, val och handling. Det är tid att stanna upp och reflektera över vad vi gör.
Kostnad: 200 kronor för medlem i Svenska kyrkan, för icke medlem 400 kronor. I priset ingår enklare lunch, kaffe/te och frukt.
Anmälan: vastermalm.anmalan@svenskakyrkan.se
”Innerlighetens fem steg”.
Ledare: Ted Harris, präst, teol.dr, FTO.
Datum: lördagen 11/9
Tid: klockan 09.30 – 16.30
Information: Ted Harris, 070-672 10 68, edward.harris@svenskakyrkan.se

Heldagsretreat i ignatiansk anda
En dag i stillhet, eftertanke och fördjupning kring frågor som ”Vad längtar du efter?” och ”Vad ger dig liv?”. Vi kommer med allt vi bär på och får fläta in vår egen livsberättelse i den stora bibliska berättelsen. En samvaro i meditativ tystnad, där du får ett samtal med en erfaren andlig vägledare. Dagen avslutas med en Stilla mässa klockan 16.00, som är öppen för alla.
Ta med egen kudde, filt och liggunderlag om du vill. Om du har luftvägssymtom eller känner dig sjuk ber vi dig stanna hemma.
Anmälan: vastermalm.anmalan@svenskakyrkan.se
Ange för- och efternamn, telefonnummer, om du är medlem i svenska kyrkan, mailadress samt om du behöver någon specialkost. Ange även aktuellt datum och ”Tyst retreat i ignatiansk anda”.
Andliga vägledare: Anna Smille, präst, Karin Löfgren, diakon och Anna Christenssen, psykolog med flera.
Datum: lördagarna 25/9 samt 4/12 (arrangeras i samverkan med Högalids församling).
Tid: klockan 09.30 – 16.30

Stillhet i stan- öppet kapell

Kom in och sitt en stund i stillhet och tänd ett ljus. Vi firar en stilla mässa eller andakt kl. 17.00.
Tid: kl. 14.00-17.00 följande söndagar: 22/8, 5/9, 19/9, 3/10, 17/10, 31/10, 14/11, 28/11 och 12/12.
Plats: S:t Eriks kapell, Grubbensringen 1

Medveten paus - 10 minuter klockan 10
Välkommen att ta en medveten paus under valven i Essinge kyrka. Tio minuters helig tid för kropp och själ. En livesändning via instagram där vi tillsammans stannar upp och fångar in känslor och tankar. Vi landar där vi är just nu och andas in Guds frid. En stilla stund under ledning av Charlotte Ekvall.
Tid: höstens tider kommer inom kort.
Plats: direktsändning via instagramkontot @essinge_kampanil

Tikva live
Tikva, rörelseträning på kristen grund för mer balans och helhet i vardagen. Livesändning med fokus på muskelstretch, andning och närvaro. Under passet, som sänds live framför brasan i Essinge kyrkas församlingshem, delas bibelord för att ge hopp, mod och frid. Var med, sträck ut kroppen, låt själen komma i kapp och andas in friden.
Tid: höstens tider kommer inom kort.
Plats: direktsändning via instagramkontot @essinge_kampanil

Lugna öppna förskolan online- en mötesplats för dig med barn 0-2 år
Uppdatering kommer. Håll utkik här efter vidare information.