Bön
Foto: Royne Mercurio /Ikon

Glömmer kyrkan bort oss som redan är troende?

Nyhet Publicerad Ändrad

Det känns som om ni många gånger sviker de av oss medlemmar som redan är troende. Varför?

FRÅGA: 

Jag känner alltmer att sv kyrkans program och aktiviteter riktas mest till sökande människor. Det är naturligtvis väldigt bra. Problemet är att som redan troende medlem känner jag mig många gånger "bortglömd" i fråga om aktiviteter utöver gudstjänsterna. Kurser och andliga grupper riktas mest till "dig som söker" Jag känner att jag kanske till sist blir tvungen att söka mig bort från sv Ky för att få den fördjupade kristna andliga näring jag behöver och hungrar så efter. Det känns som om ni många gånger sviker de av oss medlemmar som redan är troende. Varför? //Agnes

PRÄSTENS SVAR:

Hej Agnes
Jag håller med dig att mycket av det Svenska kyrkan gör är riktat mot sökande personer. Vi saknar ibland fördjupning för den som behöver växa och mogna i tron. I Svenska kyrkan finns egentligen ”allt” men allt finns inte överallt. Det kan hända att det inte finns det du längtar efter i just din egen geografiska församling.  Nu vet jag ju inte vilken församling du bor i /vistas i så jag kan inte ge dig mer exakt information. Men ett tips kan du få. Kontakta din församling. Det kan vara så att prästen känner till var det finns bibelstudiegrupp/samtalsgrupp eller liknande för den som är i samma ålder eller har samma andliga mognad som du. På en del platser sker fördjupning för vuxna eller unga vuxna i ekumenisk anda, där man möts oavsett vilket samfund man är med i. På andra håll åker man till en grannförsamling inom Svenska kyrkan. Det kan också vara så att det behövs någon som tar initiativet till en samtals/bibelstudiegrupp för att det ska bli av att det startar. Det kanske är fler med samma frågor som du i ditt närområde. Så – mitt råd är att du vänder dig till din församling/din präst och ställer frågan. Det är kanske just din fråga som gör att fler får chansen att börja i just en sådan fördjupningsgrupp. Bor du någonstans i mitt pastorat så ber jag att du återkommer till webadministratören som förmedlar kontakt till mig så ska jag svara mer personligt på din fråga.
Lycka till!
Anna Lundin Leander
kyrkoherde Norra Ölands pastorat

En vuxen och ett barn står vid strandkanten och tittar ut över vattnet.

Kristen tro

Vill du veta mer om kristen tro? Här kan du läsa om vad Svenska kyrkan står för. Du kan också få näring till dina egna tankar om kristen tro.