Det händer i Göteborgs kyrkor

Nyhet Publicerad Ändrad

Kulturarrangemang i Göteborgs kyrkor under den vecka som Bokmässan pågår.

ONSDAG 21 SEPEMBER

Hundarna på huvudgatan – författarsamtal med
Elin Grelsson Almestad

Vad händer med en människa som är uppfostrad att tro på att rättvisan segrar, när hon konfronteras med rättvisans frånvaro och sin egen otillräcklighet? Hundarna på huvudgatan är en roman om politisk och religiös tro, och samtidigt en vardagsnära betraktelse över två samhällsinstitutioner som format Sverige, men vars kraft är i avtagande: kyrkan och socialdemokratin.

Elin Grelsson Almestad är författare och frilansskribent.

Tid: 19.00

Plats: Hagakyrkan

 

När allting faller på plats – författarsamtal med
Tommy Hellsten

Finns det en mening med livet och hur finner man i så fall den? Och kan man, i detta sökande, knyta samman vår tids psykologiska tänkande med kristen tro? Tommy Hellsten, författare och terapeut, aktuell med boken När allting faller på plats, delar med sig av sin livsberättelse, sin andliga resa och av upptäckter som förändrat hans liv.

Sång och musik av Therése Börjesson och Paul Biktor Börjesson.

Tid: 19.00

Plats: Betlehemskyrkan,

Vasagatan 26–30

Entré: 100 kr

Medarrangörer MJ Bok & Media, Bilda,

Dagen och Libris förlag

 

TORSDAG 22 SEPTEMBER

Ickevåldets vägar, fred i terrorns tid

Varför drar terrorn fram i spåren av den arabiska våren? Vilken är religionernas roll och vilka är ickevåldets vägar? Bokrelease och samtal med Isak Svensson, prof. vid Inst. för freds- och konfliktforskning vid Uppsala universitet, Bitte Hammargren, utrikespolitiska institutet, Joel Halldorf, teol. dr. Teologiska Högskolan, samt Sofia Walan, tidigare generalsekr. för Kristna Fredsrörelsen som alla bidragit till boken Ickevåldets vägar – fred i terrorns tid.

Tid:19.00

Plats: Betlehemskyrkan,

Vasagatan 26–30

Medarrangörer: Marcus förlag, Kristna

Fredsrörelsen, EqMed och Bilda

 

Författarafton med Niklas Rådström

Niklas Rådström pratar utifrån sin nya bok En Marialegend om hur vi handskas med ondskan i världen och vad som egentligen är viktigt i livet. Efter föredraget samtalar han med prästen Ludvig Lindelöf.

Tid: 19.00

Plats: Carl Johans kyrka

 

Film om drömmar och framtidshopp i flyktinglägret

Över 60 miljoner människor i världen är på flykt, det högsta antalet sedan andra världskriget. Dokumentärfilmen Om du kommer härifrån skildrar vardagslivet för människor i det enorma flyktinglägret Kakuma i norra Kenya: Deeqa som tar hand om sin skottskadade och förlamade mamma, tonårige Jackson som tillsammans med sin unga morbror försöker hjälpa sina småsyskon efter att föräldrarna gått bort i malaria och Klementine och hennes fem barn. Efter filmvisningen samtalar en av filmens regissörer Marika Griehsel med inbjudna gäster.

Tid: 19.15

Plats: Härlanda församlingshem

 

FREDAG 23 SEPTEMBER

Sekulär andlighet och andlig sekularisering – BK:s teologiska rum

Bengt Kristensson Uggla, författare, teolog och forskare vid Åbo Akademi, författaren Maria Küchen, aktuell med boken Att flyga, samt Robert Eriksson, pastor och författare till boken Nu är allt vi har medverkar i ett samtal om andlighet och religiositet i vår tid. Samtalet leds av Eric Schüldt, journalist och producent Sveriges radio.

Tid: 19.00

Plats: Betlehemskyrkan,

Vasagatan 26–30

Medarrangör Bilda

LÖRDAG 24 SEPTEMBER

Hoppets låga – en kväll om Kärlek, Frihet och Förståelse

Det fria ordet och platsen för möten och samtal är idag viktigare än någonsin. Kvällen bjuder på musik från hela världen, prat som utmanar och humor och poesi som inkluderar och engagerar. Medverkar gör poeten Bob Hansson, Issa band, Lindhs Lions, Welcome refugee orchestra, Gothenburg Oriental Ensemble, Sångensemblen Iris m.fl.

Tid: 19.00

Plats: Betlehemskyrkan,

Vasagatan 26–30

Medarrangörer Nätverket Kyrka mot rasism och Bilda.

 

SÖNDAG 25 SEPEMBER

Flygandets poetiska och mystiska kraft – litterär gudstjänst

Drömmen om att flyga är kanske människans äldsta. Maria Küchens bok Att flyga tar med läsaren upp i luften och låter oss ana hur det känns att dansa med vindarna i flygskärm och falla fritt från tusentals meters höjd. Men flygandet behåller i boken också sin poetiska och mystiska kraft. Möt författaren Maria Küchen i samtal med Britta Hermansson i en gudstjänst där även sångensemblen Iris med Carin Åkesson, Maria Larsson och Robert Eriksson medverkar.

Tid: 11.00

Plats: Betlehemskyrkan,

Vasagatan 26–30

 

Mässa med sånger av Tomas Andersson Wij

I den här mässan möter Bibelns och bönens språk sånger av Tomas Andersson Wij ur den förlorade sonens perspektiv. Tillsammans kanske de kan leda oss hem igen. Och kanske får vi en glimt av Gud som springer mot oss med öppna armar…
I kyrkan visas också målningar av Viktoria Jannerland med utgångspunkt i Tomas Andersson Wijs sånger.

Tid: 18.00

Plats: Härlanda kyrka