The War Zone

Nyhet Publicerad

Regi: Tim Roth, England 1999

Med: Tilda Swinton, Ray Winstone, Lara Belmont, Freddie Cunliffe

Samtalsledare: Hanna Toll - Programledare i Frank P3
Medverkande: Conny Brandell - Präst inom psykiatrin/Kyrkans Ungdoms Mottagning, Thomas Johansson - Docent i sociologi/ Mansforskare och Ann-Christin Appelgren - Chef för BRIS region väst.

Skådespelaren Tim Roths regidebut är baserad på Alexander Stuarts kontroversiella debutroman med samma namn.
Stuart skulle ha tilldelats det prestigefyllda litteraturpriset Whitbread Awards, men i sista stund drogs priset tillbaka då en av jurymedlemmarna ansåg romanens innehåll anstötligt.
Det kontroversiella består i en ovanligt rättfram skildring av ämnet incest och sexuella övergrepp som driver frågan till sin spets och väcker många frågor om moral och ansvar.
15-årige Tom som lever i en krigszon. Den finns i hjärtat av hans egen till synes helt normala medelklassfamilj. När familjen flyttar ut på landet blir livet ensamt och trist och Tom är helt oförberedd när han upptäcker den fruktansvärda hemligheten mellan hans äldre syster Jessie och deras pappa. Isolerad och förvirrad, och driven av ilska, är han fast besluten att avslöja sanningen.
En starkt bidragande faktor till att romanen skapat debatt är att Jessie (dottern) inte är något barn, utan en ung kvinna, som inte skildras enbart som ett passivt offer i det incestuösa förhållandet med fadern. Men budskapet är tydligt. Ansvaret menar Stuart, ligger alltid tveklöst hos fadern. Oavsett Jessies ålder, är hon sin fars dotter, hans barn, och en förälder får aldrig gå över den gränsen. Det handlar om hans val, inte hennes.

Producenten Sara Radclyffe skickade romanen till skådespelaren Tim Roth, som med roller i bland annat “De hänsynslösa”, “Pulp Fiction” och “Rob Roy” bakom sig, börjat fundera på att själv regissera.
Tim Roth antog utmaningen att gestalta Stuarts starka och skoningslösa berättelse på film, intresserad både av att skildra förhållandet mellan barn och föräldrar, och att få arbeta med två unga skådespelare i huvudrollerna.
Incest är en viktig fråga, men filmskildringarna ligger ofta långt ifrån verkligheten, anser Roth. “I The War Zone” är pappan utåt sett helt vanlig, inte våldsam, från en helt normal bakgrund. Incest tar inga sociala eller ekonomiska hänsyn, utan är precis lika förekommande överallt, och effekterna är alltid förödande.