Min mamma hade fjorton barn

Nyhet Publicerad

Regi: Lars Lennart Forsberg

Samtalsledare Gunilla Ivarsson - Sveriges Radio Göteborg
Medverkande: Helene Brembeck - Docent i Etnologi, Lars Lennart Forsberg - Regissör till filmen och Barbro Gustavsson - Kyrkoherde i Masthuggs församling.

Min mamma hade fjorton barn är en mycket märklig, personlig och rörande film. Det är Lars Lennart Forsbergs egen berättelse om att i Stockholm mitt under folkhemmets uppbyggnad växa upp med 13 syskon. I den stora familjens umgänge fanns en professionell pressfotograf som dokumenterade familjen i fest som i vardag.
Det efterlämnade materialet har Forsberg använt till en vemodig och gripande historieskildring av sin mamma, sitt liv, sina syskon och hela vårt 1900-tal. Det är en berättelse utan skygglappar, lika rak som poetisk, och där det ytterst privata växer till universella frågor om kärlek och svek, om minnets och förträngningars betydelse. Det är en minnessten över två människor och deras liv och deras fjorton barn.
Lars Lennart Forsberg debuterade 1970 med Guldbaggebelönade Misshandlingen och etablerade sig sedan som den store Slas-filmaren med Vem älskar Yngve Frej? (1972), På Palmblad och rosor (1975) och Henrietta (1983). Han gjorde också Måndagarna med Fanny och Kristoffers hus. I MIN MAMMA HADE FJORTON BARN använder han hela sin utvecklade filmiska bildkänsla och ger oss en oemotståndlig liten film med mycket stora kvalitéer. (Texten är skriven av Gunnar Bergdahl)