Svenska kyrkans filmpris 2016

Nyhet Publicerad Ändrad

2016 års filmpris Angelos går till "Flickan som räddade mitt liv", en film av Hogir Hirori.

Hogir Hirori
Hogir Hirori Foto: Mikael Ringlander

2016 års filmpris Angelos går till "Flickan som räddade mitt liv", en film av Hogir Hirori.

I dokumentären Flickan som räddade mitt liv reser filmaren Hogir Hirori till sitt hemland Irakiska Kurdistan för att skildra människors flykt från Islamiska statens terrorvälde. Under sin vistelse möter han flickan Souad, ett möte som får arbetet med filmen – och hela livet att ta en vändning.

- Flickan som räddade mitt liv har ett engagemang och intensitet som gör den mycket levande, och temat är brännande aktuellt, säger Mikael Ringlander, ordförande i juryn för Svenska kyrkans filmpris.

Angelos – Svenska kyrkans filmpris består av en summa på 50 000 kronor samt ikonen Angelos, skapad av Erland Forsberg. Priset delades i år ut för femtonde gången i samband med den pågående Göteborg Film Festival.

Juryns motivering till filmpriset
”Hogir Hirori är inte bara en betraktare utan låter sig engageras av konflikten i kurdiska Irak. Ett medmänskligt val, som blir ett konstnärligt val, räddar även hans liv. Beredd att ge vidare kameran och tolkningsföreträdet till andra ser han var och en av oss som en medmänniska i Flickan som räddade mitt liv.”  

Om Hogir Hirori
Hogir Hirori föddes 1980 i Duhok, Kurdistan. 1999 flydde han till Sverige och bor i dag i Stockholm. Han frilansar som fotograf, redigerare och regissör för olika produktionsbolag och tv-kanaler, samt driver det egna produktionsbolaget Lolav Media. Han har tidigare gjort dokumentärerna Isis offer, 2014 och Hewa Starkast i Sverige, 2007.