Foto: Johannes Frandsen/IKON

Svenska kyrkan Västerås

I vardag och i högtid, i glädje eller i sorg. Du är alltid välkommen, oavsett tro eller tvivel.

Brandmän letar igenom rasmassorna av en kollapsad byggnad.

Nödrop – jordbävningarna i Mellanöstern

Många människor drabbas hårt av jordbävningarna i Syrien och Turkiet. Behoven är stora och fortsätter att öka. Våra lokala partner finns på plats och ser till att människor får skydd, mat och vatten. Din gåva behövs!

Med dig hela livet

Du är älskad - precis för den du är! Och vi finns med dig i alla livets skeden. I vått och i torrt. I glädje och i sorg. När livet börjar, slutar, är som mest intensivt eller kanske jättetråkigt. Vi är med dig hela livet.

Talarkvällar i Tomaskyrkan

Några gånger under terminen bjuder Tomaskyrkan på föreläsningar med en gäst. Gästen har en intressant bakgrund och pratar om ett aktuellt ämne. Fri entré!

Vi finns med dig hela livet

Arbete till stöd för hemlösa

Svenska kyrkan Västerås och Västerås Stadsmission samarbetar på många sätt för att stötta hemlösa, bland annat genom boendestöd och dagverksamhet men också möjlighet till att få hjälp med mat och kläder.

Välkommen till KyrkOkaffe i Västerås domkyrka

KyrkOkaffe är en föreställning av Västerås domkyrkas dramagrupp. Välkommen till domkyrkan vid någon av de tre föreställningarna: Generalrepetition - Fredag 17/2 kl 18. Föreställningar - Lördag 18/2 kl. 14 och 15.30.

Pedagogiska program & verksamhet för skolan

För skolor och elever i alla åldrar. Gratis!

Verksamhet

Svenska kyrkan är en mötesplats för alla - barn och familj, ungdom och vuxna. Kyrkan är också en naturlig del av vardagen, till exempel i skolor och på sjukhus. På den här sidan hittar du hela Svenska kyrkan Västerås verksamhet samlad.

Åtgärder för minskad elförbrukning

Många av kyrkorna i Västerås är medeltida och ett flertal värms upp med direktverkande el. Elförbrukningen är så hög som 1 miljon kWh per år, vilket skapar både stor belastning på eltillgången och kraftigt höjda kostnader, som vi inte vill ska gå ut över övriga verksamheter. Det gör att vi kommer vidta ett antal åtgärder från och med årsskiftet 2022/2023.

Hållbar kyrka och hållbar värld

Ekonomisk, ekologisk, social och existentiell hållbarhet är viktigt för framtiden. Därför arbetar Svenska kyrkan Västerås med hållbarhet ur många aspekter, i allt från lokalfrågor till att vi tagit fram ett helt nytt gudstjänstmaterial med miljötema, till hur vi arbetar för ett bättre samhälle för oss alla.

Händer som håller i varandra

Någon att prata med

Att ha någon att prata med är ett mänskligt behov. Du är alltid välkommen till kyrkan för ett enskilt samtal. Du behöver inte vara troende eller medlem i Svenska kyrkan.

Diakoni - omsorg om människor

Diakoni kan beskrivas som omsorg om människor och är det ord som används om kyrkans sociala arbete. Det handlar om att genom delaktighet, med respekt och i ömsesidig solidaritet möta människor i utsatta livssituationer.

Situationen i Ukraina

Här kan du läsa om hur vi jobbar och vad vi gör såväl lokalt som internationellt. Du hittar också kontaktvägar för att bidra, samt för att själv få stöd och hopp i en tid av oro. Mot bakgrund av situationen håller vi våra kyrkor öppna i så hög grad som det är möjligt. Vi ber för fred och tänker på de drabbade.

Café Malin övergår till säsongsöppet!

Café Malin kommer att övergå till säsongsöppet. Vi håller öppet till och med lördagen den 17 december 2022. Vi tackar alla kunder för den gångna säsongen och hälsar alla välkomna åter i vår. Håll utkik på Facebook och i Västerås Tidning för mer information om när vi öppnar.

Tillfällig stängning av S:t Ilian och Korsets kapell

Från den 13 februari kommer hissarna i kapellen på Hovdestalund att renoveras. Renoveringen innebär att begravningar inte kommer att kunna hållas i S:t Ilians kapell mellan den 13/2-10/3. När arbetet i S:t Ilians kapell är färdigt kommer turen till Korsets kapell som preliminärt kommer att vara stängt för begravningar från den 13/3-6/4. Inga begravningar har ställts in eller flyttats på grund av förändringen och begravningsbyråerna i Västerås med omnejd är informerade.

Markarbeten på Hovdestalunds kyrkogård

Just nu pågår omfattande markarbeten på Hovdestalunds kyrkogård. Det gör att du kan behöva ta en annan väg än vanligt vid ditt besök. Orangefärgade skyltar finns uppsatta runt om på kyrkogården som hänvisar till vilka vägar du ska ta för att komma till den parkering eller byggnad du önskar komma till. Ska du till en grav på Svartåsidan av kyrkogården kan det just nu vara enklast att ta den södra infarten intill Biskopsängen.

Vill du delta i aktiviteter och verksamheter?

I kalendern hittar du alla aktiviteter du kan delta i utan föranmälan, vid enstaka eller flera tillfällen. Här finns konserter, gudstjänster, föreläsningar, öppen kyrka och mycket annat. 

Vill du delta i terminsverksamhet, som att sjunga i kör, gå på kyrkis eller annan barngrupp, after school eller konfirmation eller kanske delta i musikverksamhet, dagverksamhet eller kvällsverksamhet av olika slag hittar du dessa under ”Verksamhet”

 

En äldre dam tar emot en matkasse vid dörren.

Genom samarbeten kan vi hjälpa fler

Svenska kyrkan Västerås samarbetar på många sätt lokalt för ett bättre samhälle. Vi samarbetar bland annat med Västerås Stadsmission och Lokala Hjälpen. Vi samarbetar kring såväl insatser som insamlingar och är bland annat största bidragsgivare till Västerås Stadsmission. Nationellt och internationellt arbetar vi tillsammans med Act Svenska kyrkan för att skapa förutsättningar för en bättre, rättvis värld.

Med regnbågens alla färger

För oss är det en självklarhet att stå upp och verka för ett samhälle där alla människor får vara precis som de vill vara och mötas med respekt. I Västerås finns därför till exempel regnbågskonfa och särskilda gudstjänster - Gudstjänst i regnbågens alla färger.

Följ oss i sociala media!

Finns du på Facebook? Det gör vi med och här delar vi med oss av aktuella tips, nyheter och insikter!

Prenumerera på våra nyhetsbrev!

Vill du hålla dig uppdaterad och inspireras av det som händer och är på gång i Svenska kyrkan Västerås? Registrera dig för att prenumerera på ett eller flera av våra nyhetsbrev!

Bli medlem

Att vara medlem i Svenska kyrkan innebär att både ge och få. Genom ditt medlemskap bidrar du till att skapa ett godare liv och ett schysstare samhälle för många, med hjälp och stöd till människor som har det svårt. Du bidrar också till vårt gemensamma kulturarv, att du själv och andra kan sjunga i kör, besöka kyrkans öppna förskola, prata med en präst när det krisar och mycket mer.

Jobba hos oss

Att arbeta i Svenska kyrkan innebär att arbeta för något man tror på, och oftast arbete med människor på olika sätt. Här kan du läsa mer, titta på film och hitta lediga tjänster.

Nyheter från Svenska kyrkan Västerås