Foto: Ingiz Johansson

Skogs kyrka

Skog kyrka

Skog kyrka i sommardräkt

Du är mycket välkommen att besöka vår vackra kyrka efter kontakt med vår vaktmästare Jan Ringefors - 070-326 39 40  som kan öppna för dej och berätta lite om kyrkan. Du kan i vår månadskalender se när det är gudstjänst i Skogs kyrka då du naturligtvis är extra välkommen att delta.

 Då Skogs kyrka renoverades1987  tillkom ett nytt fristående altare ritat av arkitekt Uno Söderberg och utfört av finsnickaren Kaj Andersson i Löten, Skog.
Nya altardukar i linne tillkom samma år vävda av Märta Persson, Tönnånger.

I samband med kyrkans renovering 1951 målade Erik Abrahamsson i freskoteknik Jesus på korset samt Moses med lagtavlorna i långhuset och fyra stycken Jesus-liknelser i absiden i koret.

En ljusbärare i smide tillverkades av Martin Persson, Stråtjära, på 1970-talet.

Den senaste mässhaken är vit och komponerad av Kerstin Ekengren, Järvsö. Den invigdes 1997.

Ett medeltida rökelsekar, en medeltida kyrkkista och en Gustav Vasa-Bibel tryckt 1541 är några av klenoderna som finns kvar från äldre tider.

I kyrkan finns en nygjord kopia av Skogbonaden, en av sveriges äldsta medeltida bonader.
Skogbonaden har firat 100-års-jubiléum och detta har uppmärksammades under medeltidshelgen i Skog. Då firades medeltidsmässa med kyrkoherde Jan Bolldén och Staffanskören under ledning av Berndt Häggbom och mässan besöktes av ett hundratal mer eller mindre medeltidsklädda personer.

Det finns nu också ett bårtäcke speciellt tillverkat för Skogs kyrka som ofta kommer att användas under begravningar.

Detalj ur Skogbonaden
Foto: Ingiz Johansson