Odlarföreningen i Biskopsgården samarbetar med Lundby församling

Biskopsgårdens kyrka har ett samarbete med Odlarföreningen i Biskopsgården genom ekonomiskt bidrag, styrelseuppdrag och altarblommor under odlingssäsongen.

Odlarföreningen i Biskopsgården startades 2011 genom initiav från diakon Torbjörn Semb som då arbetade i Biskopsgårdens kyrka. Han bjöd in alla odlingsintresserade i närområdet till att vara med och starta föreningen. Kommunen hade vid denna tid ett projekt kallat Stadsnära odling och tack vare det gavs möjligheten att anlägga odlingslotterna och Odlarföreningen i Biskopsgården blev ett av Stadsnära odlings första projekt. 

Odlarföreningen ligger i fruktlunden nedanför Vårväderstorget. Här surrar pollinatörerna bland blommor, grönsaker, bär och fruktträd hela sommaren och hjälper odlarna att få en riklig skörd. Odlingarna är mer än bara kolonilotter, Odlarföreningen i Biskopsgården är en lokal mötesplats där alla åldrar, kön, nationaliteter, språk och religioner möts, lär av varandra och bidrar till en vacker grönskande stadsdel. Odlarföreningen består av ett 40-tal medlemmar som sköter om odlingslotterna, pallkragarna och odlingslådorna, de allra flesta är bosatta i närområdet.

Sedan tio år tillbaka har Odlarföreningen i Biskopsgården och Biskopsgårdens kyrka ett nära samarbete. Odlarföreningen medverkar bland annat med Så ett frö-aktiviteter och groddutställningar i kyrkan i samband med Vårsalongen som brukar äga rum en dag i maj i Biskopsgårdens kyrka. Odlarföreningen bistår med frön och jord och krukor som ett sätt att uppmuntra till ytterligare odling. 

Under odlingssäsongen, från midsommar till Tacksägelsedagen i oktober, bistår  Odlarföreningen med blommor till Biskopsgårdens kyrkas altare. Blommorna som skänks till kyrkan odlar föreningen i en gemensam odlingslott och medlemmarna turas om att plocka buketten och leverera den till kyrkan. 

Biskopsgårdens kyrka hjälper odlarföreningen ekonomiskt och har bland annat bekostat en pilkoja till områdets barn att leka i och möjliggjort inköp av verktyg och redskap, grus till gångarna med mera. Biskopsgårdens kyrka ställer också upp med revisor för föreningen.

Närbild på ett ensamt löv på en bar kvist.

Lundby församling arbetar för en tryggare stad

Lundby församling arbetar aktivt för ett tryggare samhälle - från större krissituationer till att bryta ensamhet hos äldre.

Två vindkraftverk på ett fält.

Miljösatsningar i Lundby församling

Här kan du läsa om några av de miljösatsningar som görs i Lundby församling.

En hållbar kyrka

I Lundby församlings solidariska arbete ingår även omsorg om skapelsen. Församlingen är miljödiplomerad och arbetar strukturerat för att minska miljöpåverkan.

Digitalt nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad med vad som sker i Lundby församling! Prenumerera på Lundby församlings nyhetsbrev.

Anmäl dig här!

Din historia. Dina drömmar.

Till Lundby församling ska du få komma som den du är. Svenska kyrkan vill vara en mötesplats för många, för i mötet med andra förändras vi. Gud blir större och våra liv blir rikare. Tillsammans är vi mycket mer!

 

Kalender

I kalendern kan du se vad som händer i Lundby församling dag för dag - från fikastunder och gudstjänster till större konserter och verksamheter för alla åldrar. Öppet för alla. Välkommen!

Gudstjänstkalender

Här hittar du en gudstjänstkalender. Du kan också läsa mer om de olika gudstjänsterna som firas i Lundby församling.

Konsertprogram

Välkommen på konsert! Ta del av körsång, storslagna symfonier, konserter för barn och mycket mer. Här samlas information om de konserter som arrangeras i Lundby församling.

Det händer i kyrkan

Här hittar du församlingens alla grupper och aktiviteter. Församlingen är stor och utbudet är brett – och här finns plats för dig!

Dop, konfirmation, vigsel och begravning

Kyrkan finns där genom hela livet, från att välkomna ett barn in i Guds familj, välsigna äktenskapet till att stödja anhöriga i sorgen efter någon nära.

Bli medlem i Svenska kyrkan

Du är välkommen att bli en del av Svenska kyrkan oavsett vem du är. Här finns en plats för dig. Det är enkelt att bli medlem!

En hållbar kyrka

I Lundby församlings solidariska arbete ingår även omsorg om skapelsen. Församlingen är miljödiplomerad och arbetar strukturerat för att minska miljöpåverkan.

Historia och kulturarv

Svenska kyrkan har en lång historia. Läs mer om Lundby församlings kyrkor och dess kulturarv, våra besöksmål och hur vi vårdar kulturarvet.

Manifestation Stärka Banden mellan kyrka och moské, 2015.

Om församlingen

Lundby församling ligger på Hisingen i Göteborg och är en del av Kristi världsvida kyrka. Församlingen är en gemenskap som delar evangeliet i tro och liv, i en av Sveriges snabbast växande storstadsmiljöer.