Foto: Jessica Mossberg

Stefanskyrkan – Öppen varje dag!

Stefanskyrkan är öppen för allmänheten varje dag kl 11–16. Du är varmt välkommen in för att kanske tända ett ljus eller bara komma bort från stadens brus. Det finns alltid en kyrkguide, präst eller diakon till hands för att svara på frågor och gott kaffe.

Stefanskyrkan ligger i församlingens norra del, i Vanadislunden.
Liksom S:t Johannes kyrka är Stefanskyrkan byggd i nord-sydlig riktning med koret i norr. I den här kyrkan hålls de flesta av församlingens gudstjänster och förrättningar. Stefanskyrkan ligger vackert i Vanadislunden och rymmer 200 personer. Populär för dop, bröllop och begravningar.
Under rådande restriktioner är max antal besökare i Stefanskyrkan sänkt till 80 st.

Adress
Frejgatan 20b, 113 49  Stockholm.
T-bana Rådmansgatan eller Odenplan.

Öppettider 
Stefanskyrkan är öppen varje dag kl 11–16.
Du är varmt välkommen in för att kanske tända ett ljus eller bara komma bort från stadens brus. Det finns alltid en präst, diakon eller kyrkvaktmästare på plats för att svara på frågor och funderingar. 

Anpassning för funktionshindrade
Det finns en parkering för funktionshindrade med anslutning till hiss som går upp till kyrkorummet, och det finns handikapptoalett.

Det går att få tillgång till hörselslinga i kyrkorummet.

Ta en rundtur i Stefanskyrkan!

Upptäck Stefanskyrkan virtuellt! Vandra runt i kyrkorummet, besök altaret, herdens kapell och njut av utsikten..
Navigera genom att klicka på pilarna och scrolla runt i 360 grader. Du kan även zooma in och ut. Väljer du att kliva ut ur någon av ytterdörrarna får du även se hur omgivningen ser ut!

Tips! Gör rundvandringen med helskärmsvisning 
(klicka på helskärmssymbolen i övre högra hörnet)

Interiör
Arkitekten Carl Möller hade som förebild medeltida engelska landskyrka. Kyrkorummet består av ett huvudskepp med öppen takresning och ett lägre sidoskepp i väster. På den östra sidan ligger Herdens kapell. Kyrkans kor är polygont (månghörnigt) och skiljs från den övriga kyrkan av en hög korbåge. Koret domineras av altarskåpet från 1926. De tio målningarna är utförda av Einar Forseth. Den stora mittbilden föreställer Jesu uppståndelse, de övriga visar Jesu lidandes historia och den överst himmelsfärden. 

Kyrkans äldsta altarprydnad från 1904 utgjordes av ett krucifix, troligtvis formgivet av Carl Eldh. Då fanns även ett stort korfönster i norr, som sattes igen vid en renovering 1926. (Det gjutjärnskors som krucifixet satt fast på finns numer i minneslunden på S:t Johannes kyrkogård.) 

All träinredning utom bänkarna tillkom i samband med en renovering 1926. Den nuvarande bänkinredningen, liksom skiljeväggen i söder, som skapar ett förrum, tillkom genom en renovering 1959. Då tillkom även nya fönster komponerade av skulptören Bengt Inge Lundkvist, samt ljuskronorna, ritade av konstnären Knut Hallgren. 

Vid den senaste renoveringen, år 2003, gjordes omfattande måleriarbeten i kyrkan. I början av 1980-talet målades kyrkan invändigt med plastfärg, som bundit fukt i väggarna och orsakat fuktskador. Vid renoveringen avlägsnades all plastfärg (som för övrigt är förbjuden i den här typen av lokaler) och väggarna målades sedan med limfärg.