Other languages with Google Translate

Use Google to automatically translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Prata med oss

Hållbar försörjning

Nytt liv för kvinnor i Etiopien som levt i prostitution

Många av kvinnorna som kyrkan möter är sargade både kroppsligt och själsligt. Du kan vara med och ge kvinnor som förlorat allt hopp en ny chans i livet!

Nytt liv för unga kvinnor – P192

Kvinnor från fattiga byar i Etiopien kommer sig till huvudstaden i hopp om att hitta arbete. Ofta slutar drömmen i ett liv på gatan. Männen överger, och kvinnor lockas in i prostitution, som framstår som enda möjligheten till försörjning. 

Tillsammans med Mekane Yesuskyrkan i Etiopien hjälper vi prostituerade kvinnor och deras barn till ett nytt liv.

Jag vägrade att sälja mig själv. Jag var oskuld. Men hon hotade med att lämna mig ensam. Jag kände ingen där, jag hade inget val.

Addis Dersso

Det här går din gåva till:

  • Socialarbetare som söker upp kvinnorna i sexkvarteren.
  • Samtalsstöd och rådgivning.
  • Vård och rehabilitering.
  • Förebyggande insatser mot hiv och bromsmedicin vid behov.
  • Stödfamiljer och mentorer till kvinnorna bland medlemmar i församlingarna.
  • Rådgivning och stöd för alkohol- eller drogmissbrukare.
  • Yrkesutbildning bland annat i småföretagande, samt ekonomiskt stöd till kvinnorna under utbildningen.
  • Förskola för små barn, och hjälp att börja eller återuppta sin skolgång för de lite äldre barnen.
  • Hembesök och uppföljning för kvinnor som tidigare fått stöd.

Blogginlägg om vårt stöd till prostituerade kvinnor i Etiopien

Mitt unga liv var förstört

Addis Dersso blev lurad av en kompis i byn som övertalade henne att följa med till staden för att söka jobb. Vilken typ av jobb det var fick Addis inte reda på förrän det var för sent.

– Jag vägrade att sälja mig själv. Jag var oskuld. Men hon hotade med att lämna mig ensam. Jag kände ingen där, jag hade inget val. Så jag började ta emot kunder. Men hon behöll alla pengar jag tjänade.

FICK HJÄLP GENOM KYRKANS PROJEKT

Efter några år lyckades Addis Dersso fly från sin ”vän”, men hon blev snart sjuk.

– Min kropp var täckt av sår. Jag hade ingen som jag litade på. Mitt unga liv var förstört!

En kvinna i området som regelbundet kom och besökte Addis, uppmuntrade henne att testa sig för hiv. Testet var positivt.

Med hjälp av kvinnan kom Addis Dersso till Mekane Yesuskyrkans projekt Nytt liv för unga kvinnor, som Svenska kyrkan stödjer. Där fick hon hjälp och möjlighet att börja äta bromsmediciner. Äntligen började Addis känna lite hopp inför framtiden:

– Jag hittade min vilja att leva igen.

STÖD, MEDICIN OCH NYA MÖJLIGHETER

Genom projektet får kvinnor som arbetar inom sexindustrin möjlighet att testa sig för hiv, och de som är positiva får börja medicinera. De får också stöd och rådgivning, något som är nödvändigt då många är fast i alkohol- och drogberoenden, och dessutom traumatiserade av livet de levt.

Målet med projektet är att kvinnorna ska hitta ett nytt sätt att försörja sig, och om möjligt också försonas med sina familjer.

– Efter tio år har jag nu talat med mina föräldrar i telefon, berättar Addis. Jag ringde dem, de kunde inte tro att jag var vid liv!

EN FRAMTID TROTS SJUKDOMEN

Idag har Addis Dersso avslutat den utbildning till hårfrisörska som hon har fått gå genom projektet. Nu ska hon starta en egen liten verksamhet. Hon bor hos sin bror som hon återförenats med efter alla dessa år. Och för första gången på länge känner hon hopp:

– Nu vet jag att en hiv-positiv person kan ha en framtid. Små saker gör stor skillnad, som vänlighet och uppmuntran och hopp. Därför ber jag er – sträck ut en hand till alla dem som fortfarande befinner sig i mörkret, säger Addis Dersso.