Drop-in-dop

Vid flera tillfällen under året ordnar Svenska kyrkan Hägersten drop-in-dop. Kom som ni är – själva eller med nära och kära. Drop-in-dop är lite enklare, men lika stort. Hitta kommande drop-in-dop här.

Hitta nästa drop-in-dop

11/2 Drop-in-dop i Gröndals kyrka

Nu kan du låta döpa ditt barn eller dig själv på drop-in-dop i Gröndals kyrka. Enkelt och vackert. Välkommen från kl. 10.00 fram till 15.00 denna lördag. Här kan du läsa vad som är bra att känna till innan du/ni kommer.

27/5 Drop-in-dop & vigsel

Passa på! Nu är det både drop-in-dop och drop-in-vigsel  i Uppenbarelsekyrkan. På pingstafton, lördag 27 maj från kl. 10.00 till 16.00. Lite enklare, men lika stort. Här kan du läsa vad som är bra att känna till innan du/ni kommer.

Välkommen till drop-in-dop i våra kyrkor

Då förbereder vi festen, kokar kaffet och dukar borden. Att döpas kan därmed vara så enkelt som att enbart ta sig till kyrkan.

Det är bara att dyka upp. Här står präst, musiker, vaktmästare med flera till ert förfogande och ser fram emot att fira dagen med er.

Bra att veta:

 • Dopet har ingen åldersgräns – unga och gamla i alla åldrar kan döpas.
 • Personer under 18 år behöver samtliga vårdnadshavares tillstånd.
 • Dopdräkt finns att låna till både barn och vuxna för den som vill. Det går också bra att döpas i sina vanliga kläder.
 • Eventuella faddrar behöver vara döpta – de kan självklart också döpas i samband med drop-in-dopet.

Drop-in-dop – lite enklare, men lika stort.

Dopet är en gåva – Kärlek, tillit, tacksamhet, fest och glädje

En vattendroppe.
Foto: Illustratör Susanne Engman
 • Dopet är en kärleksmanifestation. En påminnelse om att Gud är med oss genom hela livet. Det är en vacker rit som hämtar kraft ur vår långa doptradition.
 • Dopet är en gåva från Gud, gratis och utan krav. I kyrkan kallar vi det för ett sakrament, en helig handling, där vi tror att Gud finns och verkar.
 • Dopets vatten och rit är det synliga tecknet på löftet till alla människor att Gud är med oss och älskar oss, vad som än händer oss i livet.
 • Dopet är en gåva som ges en gång till varje människa och gäller för hela livet, Gud tar inte bort sina löften. Gud tror och litar på dig.
 • Dopet är en väg in till din församling, till Svenska kyrkan och hela den världsvida kristna kyrkan.
 • Dopet är ett tillfälle för dig som väljer att döpa ditt barn att tacka för hen och be Gud om hjälp med det liv ni fått ansvar för.
 • Dopet kan också vara ett tillfälle för dig som är vuxen dopkandidat att tacka för det liv du har och den tillhörighet du får.
 • Dopet är fest och glädje!

Jag är med er alla dagar.

Jesus

Kommande drop-in-dop

Lördag 11/2 kl. 10.00–15.00 – Gröndals kyrka
Lördag 27/5 kl. 10.00–16.00 – Uppenbarelsekyrkan (Även drop-in-vigsel.)

Få hjälp att planera dopet

En bebis i dopklänning sover i någons famn. Ett barn klappar på bebisens huvud.

Så planerar du ett dop

Bra-att-veta kring dop i Svenska kyrkan Hägersten.

Välj musik till dopet

Musiken är ett viktigt inslag i alla gudstjänster i Svenska kyrkan Hägersten. Förutom psalmer kan du välja andra musik- eller sånginslag vid dopgudstjänsten.

En karaff med saft och några glasflaskor vatten står på ett bord.

Låna lokal för dopfika

Du som är medlem och församlingsbo i Svenska kyrkan Hägersten kan utan kostnad få tillgång till lokal i samband med dop eller begravning. För övriga tar vi ut en mindre avgift. Läs mer om lokalerna här.

Dopdräkt

Låna dopdräkt

Varje kyrka i Svenska kyrkan Hägersten har ett antal dopdräkter för mindre barn till utlåning. Kontakta respektive husvärd ifall du vill komma och titta på dräkterna.

Läs mer om dop

En kvinna och två små barn står tillsammans med en kvinnlig präst vid en dopfunt.

Vad innebär dopet?

Dopet är ett av kyrkans viktigaste sakrament. En av de heliga handlingarna. Men vad betyder det egentligen? Välkommen med alla dina frågor. Våra präster finns till för dig.

Om dop på Svenska kyrkans nationella sidor

En familj och en präst framme vid dopfunten under ett dop.

Så går en dopgudstjänst till

Dopet kan vara en del i söndagens gudstjänst, eller utformas som en egen dopgudstjänst. Men den följer alltid samma ordning. Här läser du om hur gudstjänsten går till.

Prästen håller en hand på ett litet dopbarns huvud.

Barndop

Dopet är en vacker tradition som kan samla familj, släkt och vänner. Men det är också en högtidsstund. Alla som är samlade får lyssna till Guds löfte om kärlek och omsorg om barnet.

Tre personer och en präst står framme vid altaret. En av kvinnorna håller en liten bebis med dopklänning i famnen.

Fadder

Vid barndop är det ofta faddern som bär barnet fram till dopet. Det är också vanligt att faddern medverkar vid dopet med exempelvis ljuständning eller textläsning.

Flera små glasänglar upphängda på spikar.

Dopgåva

Ofta vill familj och vänner visa sin glädje över dopet genom att ge en present till den som döps.

En bebis i famnen på en vuxen och bebisens storasyskon som tittar ner i dopfunten medan vattnet hälls i.

Dop

Vill du döpa ditt barn? Eller vill du själv bli döpt? Dopet är en fest för livet och en tradition som är lika fin oavsett om den som döps är ung eller gammal.

Vill du veta mer om kristen tro?

En vuxen och ett barn står vid strandkanten och tittar ut över vattnet.

Kristen tro

Vill du veta mer om kristen tro? Här kan du läsa om vad Svenska kyrkan står för. Du kan också få näring till dina egna tankar om kristen tro.

Barn och familj i Svenska kyrkan Hägersten

Barn och familj

Välkommen till uppskattade mötesplatser för både barn och vårdnadshavare. Här kan barn leka med musik, sjunga i kör och dansa, bland mycket annat.