Heliga danser är ofta koreograferade danser, det vill säga danser som kan beskrivas i ord och bild, fasta steg och rörelser och som lärs ut av en ledare. Man använder då givna steg, håller oftast varandra i händerna i olika fattningar och utgår från cirkeln som ibland bryts och blir till slingor och spiraler.
Det finns många olika dansformer, enkla rörelser eller komplicerade steg till nutida eller dåtida musik. Danserna är för det mesta ganska enkla tekniskt sätt och dansstegen är sammansatta i korta sekvenser som upprepas om och om igen. Dansen är en tyst gemenskap och en ordlös bön. Den är ofta av meditativ karaktär. Heliga danser är ingen uppvisningsdans utan en gemensam dans där det viktiga är att alla kan vara med.
Bilden får bara användas i sammanhang med heliga danser.
Foto: Øyvind Lund /Ikon

Andlig fördjupning

Reflektera över livet och kristen tro. I Svenska kyrkan Hägersten finns flera samtalsgrupper och kreativa mötesplatser.

Samtalsgrupper

Katekumenat – för dig som är nyfiken på kristen tro

Söker du ett sammanhang där du kan samtala och reflektera över dina frågor kring livet och tron? Då kan katekumenatet vara något för dig! Katekumenatet vänder sig till dig som är vuxen och vill veta mer om kristet liv och lära och vad det kan betyda för just dig och i just ditt liv. Med samtalet i fokus delar vi tankar, erfarenheter och frågor med varandra. En mindre grupp på cirka 10 personer träffas ungefär varannan vecka under två terminer.

Vi träffas i Uppenbarelsekyrkan. Datum ej klart.
För info, e-posta Anna Rödström eller ring 08-685 30 90.

Samtalscafé med tema

Vi läser och samtalar om boken Profeten av Khalil Gibran. Ingen kostnad förutom boken som du får köpa av oss, 80 kr. Från och med tredje träffen blir det en sluten grupp.

Tisdagar kl. 19.00–20.30 i Gröndals kyrka. Datum ej klart.
Samtalsledare: Torbjörn Andersson, leg psykolog
För info, e-posta Svante Talltorp eller ring 08-685 30 08.

Öppen samtalsgrupp

Med livet i fokus. Vi samtalar kring det som rör sig i oss och omkring oss. Vi möts och delar med oss av tro, tvivel, tankar och upplevelser. Vi hämtar stöd ur Bibeln, andra böcker och artiklar.

Tisdagar, jämna veckor, kl. 18.30–20.00 i Kvarterskyrkan på kajen. Datum ej klart.
Ledare: Christina Öjhagen, präst och Elin Arvinder Persson, pedagog
För info , e-posta Christina Öjhagen eller ring 08-685 30 07.

Bibelsamtal – öppen grupp

Samtal om hur en bibeltext kan tolkas och tillämpas idag, i våra liv. Inga förkunskaper krävs, bara nyfikenhet och vilja att lyssna till andra. Vi utgår från texter med anknytning till kyrkoåret. Ingen anmälan.

Tisdagar kl. 15.00–16.30 i Gröndals kyrka. Datum ej klart.
För info, e-posta Gunilla Hedin eller ring 08-685 30 18.

Kreativt skapande

Lär känna dig själv genom pennan

Tre torsdagskvällar under hösten träffas vi och övar oss att skriva. Deltagarna får vid varje tillfälle olika teman och enkla skrivövningar att arbeta med. Det ingår också att läsa upp för gruppen det vi skriver.

Torsdagar kl. 18.00–20.00 i Uppenbarelsekyrkan. Datum ej klart.

För info och anmälan, e-posta Staffan Alberts eller ring 08-685 30 26.

Ikonmålning

Vi träffas två helger under hösten från fredag kväll till söndag eftermiddag. Tillsammans prövar vi på att måla ikoner, samtalar om ikonen som inspiration och hjälp vid bön, samtal och meditation. Inga förkunskaper krävs.

Ledare: Lis Engblom och Mats Johansson.
Avgift 400 kr. Max 10 deltagare
Vi träffas under två helger i Mälarhöjdens kyrka.
Fredag 18.00–21.00, lördag 10.00–17.00 och söndag 13.00–16.00.
Datum ej klart.

För info och anmälan, e-posta Mats Johansson eller ring 08-685 30 23.

Bibliodrama – öppen grupp

Vad kan Bibelns berättelser betyda för dagens människor? Genom improviserade rollspel och drama utforskar vi tillsammans de bibliska berättelserna under ledning av en dramaregissör. Inga förkunskaper krävs. Ingen anmälan. Mer om Bibliodrama och ytterligare kurser och evenemang hittar du  på Bibliodramasällskapets hemsida.

Onsdagar kl. 18.00–20.30 i Gröndals kyrka. Datum ej klart.
Ledare: Kerstin Jurdell, psykodramaregissör och Gunilla Hedin, präst.
För info, e-posta Gunilla Hedin eller ring 08-685 30 18.

Vuxenkonfirmation

Hitta mer i Svenska kyrkan Hägersten