Munsö kyrka

Adress: Slutvägen 3, 178 91 Munsö.
Hitta hit:
Öppet: Fram till 30 april öppet vid kyrkliga handlingar. 1 maj-30 september öppet 10.00-16.00.
Gudstjänster: Vanligen varannan söndag.
Sittplatser: 205.

Munsö kyrka är belägen  på den norra delen av Munsö.

historik

Kyrkan byggdes förmodligen som gårds- och försvarskyrka åt ärkebiskopen i Uppsala, enligt påvligt brev år 1185. Ärkebiskoparna har tidvis bott på Bona, huvudgården på Munsö. Munsö avviker från sina samtida kyrkor med sin runda form, det har i Sverige bara funnits tretton rundkyrkor. Denna arkitektur anses härstamma från Den heliga gravens kyrka i Jerusalem och även Karl den stores palatskapell i Aachen.

Interiör

Denna medeltida kyrka bär på ett tydligt kristet symbolspråk. Den runda formen symboliserar evighet och Guds kärlek som omsluter världsalltet. Kyrkorummet symboliserar också kontraster; himmel och helvete, ljus och mörker, liv och död.