Munsö kyrka

Adress: Slutvägen 3, 178 91 Munsö.
Öppet: Fram till 30 april öppet vid kyrkliga handlingar. 1 maj-30 september öppet 10.00-16.00.
Gudstjänster: Vanligen varannan söndag.
Sittplatser: 205
Hitta hit kommunalt: Ta buss 311 mot Munsö Sjöängen eller 312 mot Adelsö från Brommaplan och stig av vid hållplats Munsö kyrka. Gå cirka 450 m på Slutvägen till Munsö kyrka.
Hitta hit med bil: Från Brommaplan följ Ekerövägen förbi Ekerö centrum fortsätt förbi Träkvista torg och följ vägen i cirka 25 km till Munsö kyrka. Ta av till höger och följ Slutvägen cirka 450 m.

Munsö kyrka är belägen  på den norra delen av Munsö.

historik

Kyrkan byggdes förmodligen som gårds- och försvarskyrka åt ärkebiskopen i Uppsala, enligt påvligt brev år 1185. Ärkebiskoparna har tidvis bott på Bona, huvudgården på Munsö. Munsö avviker från sina samtida kyrkor med sin runda form, det har i Sverige bara funnits tretton rundkyrkor. Denna arkitektur anses härstamma från Den heliga gravens kyrka i Jerusalem och även Karl den stores palatskapell i Aachen.

Interiör

Denna medeltida kyrka bär på ett tydligt kristet symbolspråk. Den runda formen symboliserar evighet och Guds kärlek som omsluter världsalltet. Kyrkorummet symboliserar också kontraster; himmel och helvete, ljus och mörker, liv och död.

Mer information om Munsö kyrka

Läs gärna mer i broschyren som du kan ladda ned som PDF.

Bilder Munsö kyrka

Kyrkobeskrivningar för 109 kyrkor i Stockholms stift