Adelsö kyrka

adelsö kyrka

Adress: Hovgården,178 92 Adelsö.
Öppet: Fram till 30 april öppet vid kyrkliga handlingar. 1 maj-30 september öppet dagligen 10.00-16.00.
Gudstjänst: Vanligen varannan söndag.
Hitta hit kommunalt: Från Brommaplan ta buss 312 mot Adelsö. Åk över färjan med bussen och hoppa av vid hållplats Hembygdsgården och du ser kyrkan ett par 100 meter fram.
Hitta hit med bil: Från Brommaplan följ Ekerövägen förbi Ekerö centrum fortsätt förbi Träkvista torg och följ vägen i cirka 25 km till Sjöängen. Ta gratisfärjan över till Adelsö, håll vänster mot Adelsö kyrka, efter cirka 2.5 km ser du kyrkan på vänster sida. Färjan avgår två gånger i timmen (05 och 35 från Munsö) med två extra avgångar under rusningstrafik.

Adelsö kyrka ligger drygt 40 kilometer från Stockholm och tillhör Adelsö-Munsö församling. Sedan 2005 är Adelsö socken sammanslagen med Munsö socken och bildar tillsammans Adelsö-Munsö församling.

HISTORIK

Adelsö kyrka har rötter från tidigt 1100-tal. Med tanke på att orten har en stark betydelse ur historiskt perspektiv är det mycket troligt att Adelsö kyrka har haft en föregångare i trä. Norr om kyrkan finns tre stora gravhögar som antyder att här tidigt funnits en kungsgård. Området intill kyrkan, Hovgården, är klassat som Världsarv.

Kyrkan byggdes ursprungligen som långhus med ett smalare och lägre kor i öster, avslutat med en halvrund utbyggnad, en så kallad absid. Denna absid upptäcktes och blottades först 1957 i samband med en renovering.

Under våren 2011 har Adelsö kyrka genomgått en inre renovering och rengöring.

mer information om adelsö kyrka

Läs gärna mer i broschyren som du kan ladda ned som PDF. Du hittar länken längst ned på denna sida.

Bild: Stefan Christophs

Faktabroschyr om Adelsö kyrka