Ansgarskapellet

Adress:
Hitta hit: Se längst ned på denna sida.
Geografiskt: strax öster om Björkö by i Ekerö kommun

Ansgarskapellet förvaltas och ägs av kapellstiftelsen Ansgars Minne. Ekerö pastorat ansvarar för skötseln, och varje sommar bedrivs här sommarkyrka med Adelsö-Munsö församling som ansvarig.

historik

Kapellet byggdes till hundraårsjubileet efter resningen av Ansgarsmonumentet och till 1100-årsminnet av Ansgars ankomst till Birka. Uppdraget att rita kapellet föll på arkitekt Lars Israel Wahlman.1930 invigdes kapellet av ärkebiskop Nathan Söderblom.

Kommendören för Frälsningsarmén, Johan Ögrim, kom med förslaget om kapellet år 1919. Den dåvarande ärkebiskopen Nathan Söderblom var positiv och såg till att kapellet skulle komma att bli verklighet.

arkitektur

Kapellets interiör är spännande med ett flertal bilder som berättar om Ansgars liv och budskap.

Yttermurarna utfördes av röd sandsten hämtad från Midsommarholmen i Mälaren samt Underås i Enhörna och taken täcktes med tryckimpregnerad huggen furuspån. De monumentala ekportarna ritades av L.I. Wahlman och utfördes av bygdesmeden Gunnar Andersson. Utvändigt är portarna smyckade med rik järnbeslagning och invändigt klädda med dekorativt bemålad kopparplåt utförd av konstnären Gunnar Torhamn. Väggarna är interiört vitkalkade och försedda med kalkmåleri utfört av Olle Hjorzberg och Gunnar Torhamn. Kapellet restaurerades senast 1962-63 under ledning av Nils Sterner (ur Ansgarskapellet av Lisa Sundström).

Läs mer om Ansgarskapellet här.