Other languages with Google Translate

EKERÖ PASTORAT Besöksadress: Björkuddsv 2, 17834 EKERÖ Postadress: BOX 116, 17822 EKERÖ Telefon:+46(8)56038700 E-post till EKERÖ PASTORAT

Ekerö kyrka

Huvudkyrkan i pastoratet

Ekerö kyrka

Adress: Ekerö kyrkväg 5, 178 52 Ekerö.
Öppet: Måndag-fredag 10.00-16.00
Gudstjänster: Vanligen varannan söndag 11.00.
Sittplatser: 150.
Hitta hit kommunalt: Ta buss 309, 311 eller 312 från Brommaplan till hållplats Ekerö kyrkväg . Alternativt ta buss 177 från Brommaplan till Ekvägenoch byt till 309, 311 eller 312, stig av vid hållplats Ekerö kyrkväg. Promenera drygt 1 km ner mot Ekerö kyrka genom den vackra allén.
Hitta hit med bil: Från Brommaplan följ Ekerövägen förbi Ekerö centrum fortsätt förbi Träkvista torg, efter 2 km sväng vänster mot Ekerö kyrka och följ äppelallén ner mot kyrkan.
Tillgänglighet: parkering, toalett

Ekerö kyrka med sin karakteristiska tornspira är ett vacker inslag i landskapet både från lands- och sjöväg. Kyrkan är belägen vid Ekeröfjärdens norra strand nära den branta strandsluttningen. Den är församlingens huvudkyrka

historik

Kyrkan byggdes under sent 1100-tal som gårdskyrka till Askanäs. Ett antal restaureringar och tillbyggnader har skett genom åren och dagens kyrka är betydligt större än den ursprungliga. De restaureringar som gjorts efter 1800-talet har endast obetydligt förändrat kyrkans utseende.

Socknen tillhörde under medeltiden Strängnäs stift och ingår idag i Stockholms stift. Idag består kyrkan av ett torn, långhus med kors-armar och ett rakslutet kor med sakristia i norr. På samma plats som dagens kyrka byggdes troligen på 1000-talet en kyrka av trä, som det inte finns några spår av idag. Uppgiften styrks av en runsten i Vaxholm från 1080-talet som berättar om en man som dött på Ekerö och blivit begravd på kyrkogården.

Interiör

I kyrkans södra sidoskepp ligger det Lindschöldska gravkoret, som också kallas Ingeborgskapellet. Där står en gravsten från 1100-talets andra hälft som bär den latinska runskriften; ” Ingeborg filia Ermundi iacet hic”, vilket betyder ”Ingeborg, Ermunds dotter vilar här”. Denna kvinna anses ha varit bofast på Asknäs.

MER INFORMATION OM ekerö KYRKA

Läs gärna mer i broschyren som du kan ladda ned som PDF.

Faktabroschyr om Ekerö kyrka

Bilder Ekerö kyrka och dess omgivningar

Ekerö kyrka Bild: Stefan Christophs

Kyrkobeskrivningar för 109 kyrkor i Stockholms stift