Medlem i Svenska kyrkan

Bli medlem - medlemskapet - utträde

Nära 66 procent av Sveriges befolkning är medlemmar i Svenska kyrkan. Är du inte redan medlem är du varmt välkommen att bli det!

Bli medlem i Svenska kyrkan

Man blir medlem i kyrkan genom dopet. Är du redan döpt i ett annat kristet samfund kan du bli medlem i Svenska kyrkan efter ett samtal med ansvarig präst i din församling. Tidigare blev man i Sverige automatiskt medlem i Svenska kyrkan vid födelsen, men så är det alltså inte längre. Vårdnadshavare kan anmäla att deras barn ska vara medlem i Svenska kyrkan även om det inte är döpt. Barn över tolv år ska själva ge sitt samtycke.

Varmt välkommen som medlem! Skriv ut och fyll i anmälningsblanketten och skicka den till Ekerö pastorat, Box 116, 178 22 Ekerö. Har du inte möjlighet att skriva ut den är du välkommen att kontakta oss så skickar vi dig en blankett.

Här kan du läsa mer om vad det innebär att vara medlem i Svenska kyrkan.

vilken församling tillhör jag?

Vilken församling du tillhör styrs av folkbokföringen I lagen om Svenska kyrkan sägs att en församling omfattar de personer som tillhör Svenska kyrkan och som är bosatta inom församlingens område. Det är med andra ord din folkbokföringsadress som avgör vilken församling du tillhör. Det finns dock inga hinder för engagemang, till exempel som kyrkvärd, och gudstjänstfirande i  andra församlingar än den där du är folkbokförd. Den är dock inte möjligt att vara  förtroendevald i någon annan församling än den man tillhör.

Som medlem i Svenska kyrkan...

...kan du gifta dig och bli begravd i kyrkan
...bidrar du till verksamhet för barn och unga, körer, familjerådgivning och jourhavande präst.
...är du med och stöttar samhällets mest utsatta både i Sverige och utomlands
...bidrar du till att kyrkobyggnaderna bevaras och kulturhistoriska värden förs vidare till kommande generationer.

vad innebär det att vara medlem?

Varje år finns många av kyrkans över 6,4 miljoner medlemmar med i något av kyrkans sammanhang. Det kan till exempel vara i kören, på konfirmationslägret, vid en anhörigs begravning eller i en insamling till det internationella arbetet för bistånd och utveckling.

Som medlem är du välkommen att ta del av det kyrkan erbjuder. Du är också, genom att betala kyrkoavgiften, med och tar ansvar för kyrkans framtida utveckling och kamp för kärlek, människovärde och livskvalitet.

vad kostar det?

Som medlem i Svenska kyrkan betalar du en medlemsavgift, eller kyrkoavgift som det också kallas. Begravningsavgift betalar alla som är folkbokförda i Sverige och har en inkomst. Här berättar vi mer om avgifterna och hur de används. Hur mycket du betalar i kyrkoavgift beror dels på din inkomst och dels på vilken församling du tillhör. Riksgenomsnittet för kyrkoavgiften 2016 är 1,01 procent av din kommunalt beskattningsbara inkomst. Den som är medlem i Svenska kyrkan den 1 november betalar kyrkoavgift hela det följande året. Största delen av din kyrkoavgift går till arbetet i din lokala församling. Här kan du läsa mer om kyrkoavgiften.

om jag vill gå ur kyrkan då?

Du avslutar ditt medlemskap genom att skicka oss en ifylld utträdesblankett.  En särskild utträdesblankett gäller för barn under 18 år. Barn som har fyllt 12 år ska ge sitt samtycke till ansökan om utträde ur Svenska kyrkan. Har du inte möjlighet att skriva ut den är du välkommen att kontakta oss så skickar vi dig en blankett.

Du är givetvis varmt välkommen att delta i Svenska kyrkans aktiviteter och besöka våra kyrkor även efter ditt utträde. När du har begärt utträde ur Svenska kyrkan får du en skriftlig bekräftelse.

Du som är medlem 1 november betalar kyrkoavgift hela följande kalenderår. För att inte räknas som medlem ytterligare ett år måste därför din begäran om utträde vara inskickad senast 31 oktober. Uppgiften om kyrkoavgift i årets deklaration grundas alltså på om du var medlem 1 november för två år sedan.

Här kan du läsa mer om utträde ur Svenska kyrkan.

Broschyren Rum för alla - om att vara medlem i Svenska kyrkan