Foto: Linda Mickelsson

Livet efter döden?

Nyhet Publicerad Ändrad

Jag undrar om Moses och-/eller Abraham nämnde något om livet efter döden, mer specifikt om ett helvete och paradis.

FRÅGA: 

 Hej! Min fråga berör livet efter döden. Jag undrar om Moses och-/eller Abraham nämnde något om livet efter döden, mer specifikt om ett helvete och paradis. Jag har läst att judarna anammade idén om ett helvete och paradis av zoroastrismen. 

Om Moses och Abraham ej talade om en ett liv efter döden, vad är då anledningen? Moses och Abraham var väl också profeter som Jesus, och därmed borde de alla fått samma budskap från gud. /Karl

 

PRÄSTENS SVAR:

Hej Karl!
Det är en viktig fråga du ställer. Väldigt central för oss kristna. 

 För det första så räknar vi som kristna inte Jesus som profet. Han är mycket mer än en profet. Han är Guds son, ett med Gud. Det betyder att hans insikt är fullkomlig till skillnad från Moses och Abrahams. Jesus talar mycket om himlen och livet efter döden. Ingen i Bibeln talar om det mer än han. 

Inom judendomen på Jesus tid fanns det de som trodde på uppståndelse och evigt liv (fariséerna) och de som inte gjorde det (saduceerna). 

 När Jesus diskuterar med saduceerna om uppståndelsen och det eviga livet så hänvisar han till Mose och Abraham. Läs: Luk. 20:27-39. 

 Hoppas det var något av ett svar på din fråga. 

 Allt gott!

/Magnus

 

Ett gravkors i järn på en kyrkogård.

Livet efter döden

Vad står det i Bibeln om döden och livet därefter? Prästen Charlotte Frycklund har samlat några av de bibeltexter som förklarar hoppet, uppståndelse och evigt liv.