Herrens välsignelse förmedlades av biskop Johan vid festmässan som avslutade biskopsvisitationen i Bara kontrakt 2016.
Foto: Tina Linde

Biskopsvisitationen är avslutad

Nyhet Publicerad Ändrad

Lunds stifts biskop Johan Tyrberg har visiterat församlingarna i Bara kontrakt mellan den 19-23 april 2016. Temat för visitationen var "Färdas tillsammans" och biskop Johan sammanfattade sina intryck vid den avslutande festmässan i Arlövs kyrka.

Biskopsvisitationen inleddes med en gemensam dag för anställda och förtroendevalda i församlingarna i Bara kontrakt. Biskopen intervjuades av radioprataren Kalle Lind och alla församlingar presenterade sig lite kort på valfritt sätt. Biskop Johan pratade kring visitationens tema Färdas tillsammans och kring sitt valspråk Jordens salt. Han liknade kyrkan vid en buss och en båt där vi färdas tillsammans och uppmanade oss att finnas som ett förhöjande salt ute i samhället där vi behövs och inte stanna i saltkaret.

Under visitationen har biskopen med följe gjort studiebesök på flera platser i samhället. På Sturup/Malmö Airport handlade besöket delvis om samarbetet med Svenska kyrkan vid internationella kriser och vi inspirerades av hur flygplatsen stolt kämpar vidare med sin profilering trots närheten och de lätta kommunikationsvägarna till Kastrup.
På lantbruksuniversitetet i Alnarp handlade besöket bl.a. om framtidsvisioner för kyrkogårdsarbete och församlingarnas representanter reflekterade efteråt över fortbildningsmöjligheter och hur viktig det är med igenkänning och beredskap för samtal med sörjande på kyrkogårdarna.
Besöket på Burlövs kommun innehöll både en presentation av hur företaget Hiltis satsning på värderingar och medarbetarnas trivsel lett till att de utnämnts till Sveriges bästa arbetsplats tre år i rad och en presentation om kommunens kvalitetsarbetet inriktat på språkutveckling. Reflektionen efter besöket handlade bl.a. om hur vi använder "kyrkiska" ord, skillnaden mellan att arbeta hos Hilti och i Svenska kyrkan och hur vår värdegrund märks när vi planerar verksamheter.

Biskop Johan har också besökt alla de sju församlingar som ingår i Bara kontrakt (S:t Staffan, Uppåkra, Burlöv, Lomma, Bjärred, Värby och Svedala). På onsdagen var han i S:t Staffans församling och vi pratade om utmaningar i att engagera vuxna personer "mitt i livet" i församlingen. Därefter firade vi kvällsmässa tillsammans som vanligt i Brågarps kyrka.

Den avslutande dagen inleddes med medeltida pilgrimsmusik och en ny biskopsintervju av Kalle Lind. På frågan "Vilka ska färdas tillsammans och vad är målet?" svarade biskop Johan att "Vi i kyrkan" är olika saker i olika sammanhang och var och en får definiera sin tillhörighet. Gud färdas tillsammans med oss här i världen och är samtidigt målet. Det vi vet om framtiden är att den blir annorlunda och vi är med och påverkar!
Kontraktsprost Jan-Olof Aggedal konstaterade att visitationen är en form av lärande och vi har sett och lärt och färdats tillsammans. Goda medarbetare har vågat att visa upp såväl stoltheter som svagheter och fått input av biskop Johan. Vi kristna följer Vägen och viktigare än målet är att vandra tillsammans.

Visationen avslutades så med en festmässa i Arlövs kyrka, där biskop Johan celebrerade mässan och predikade om vad han upplevt i de olika församlingarna under visitationen och hur vi alla har i uppdrag att förmedla Guds kärlek. En hundramannakör med sångare från kontrakets församlingar firade slutligen av mässan och biskopsvisitationen med ett mäktigt Halleluja ur Händels Messias.

Om nio år är det dags för nästa biskopsvisitation. Missa inte den!

Se bilder från biskopsvisitationen i vårt album på Facebook