Kan jag bli döpt utan att mina föräldrar vet om det?

Nyhet Publicerad Ändrad

Jag är 14 är och jag vill fråga dig en sak om dopet, kan jag välja att bli döpt själv utan att mina föräldrar vet om det, eller måste jag vara 18 är innan jag kan göra det? För mina föräldrar är muslimer och jag vill inte att de ska vet om det, för jag vet att de skulle säga nej. Så snälla svara på min fråga, kan jag vara 14 år och bli döpt utan att min föräldrar vet om det? //T

Det är en speciell situation för dig eftersom du säger att du vet att dina föräldrar skulle säga nej till att du blir döpt. I Svenska kyrkans ordning sägs att ”Ett barn får döpas om vårdnadshavare begär det”. Det betyder att eftersom du inte är vuxen är det dina föräldrar som måste begära att du blir döpt. I Kyrkoordningen står det också att ”En vuxen får döpas om han/hon själv begär att bli döpt till kyrkans tro och vill leva med församlingen i Kristi gemenskap”. Så länge du är under 18 år är du mycket beroende av din familj. I Sverige blir man myndig när man är 18 år. Då kan du bestämma själv. Även efter du fyllt 18 år är det ett stort steg att bli döpt om du kommer från en muslimsk familj.
   
Det är svårt att ge bra råd till dig eftersom jag inte känner till hela situationen. Jag tycker att du ska försöka kontakta en präst, någonstans i närheten av där du bor, så att du får prata med någon personligen och ställa frågor. Du behöver ju också få dopundervisning före dopet. Och du behöver tänka igenom vad dopet kan få för konsekvenser. Kommer dina föräldrar att acceptera att du blir döpt, eller kommer de att ta avstånd från dig? Riskerar du hot eller andra bekymmer? Du behöver ha en bra kontakt med en klok präst som kan ge dig stöd, både inför dopet och efter dopet. Väljer du när du fyllt 18 år att bli döpt trots att din familj kan ta avstånd från dig, så behöver du kristna vänner som ger dig stöd under lång tid.  

Tro och dop hör ihop. Tron har du redan. Var rädd om din tro, vårda den som en dyrbar gåva du bär inne i ditt hjärta, medan du väntar på att kunna bli döpt. Lär dig mer om kristen tro, prata med kristna vänner och med någon präst eller pastor. Den dagen du blir döpt hoppas jag blir en riktig glädjefest för dig!   Jag önskar dig all Guds välsignelse!

Anna Lundin Leander
kyrkoherde Norra Ölands pastorat