Kan de som inte är omskurna ingå ett förbund med Gud iallafall?

Nyhet Publicerad Ändrad

Jag sitter och läser samtalet mellan Gud och Abraham om att alla hans slavar och hans följare måste omskära sig. De som inte omskär sig kan inte ingå ett förbund med Gud. Jag är inte omskuren och tänker inte göra det heller. Kan jag inte ingå i ett förbund med Gud då? Det gör mig ledsen isåfall då jag nyligen tagit till mig Jesus och Gud och erkänt att Jesus dog för våra synder // Funderaren

Det här var en mycket viktig fråga i tidig kristen tid. Judarna omskars. Hur skulle de kristna göra? Frågan var viktig för de första kristna, och därför finns det finns ett bibelord som svarar på din fråga. Galaterbrevet 3: 27 – 29 Är ni döpta in i Kristus har ni också iklätt er Kristus.

Nu är ingen längre jude eller grek, slav eller fri, man eller kvinna. Alla är ni ett i Kristus Jesus. Men om ni tillhör Kristus är ni också avkomlingar till Abraham och arvtagare enligt löftet. Redan i den tidigaste kristna tiden kom man alltså fram till att en kristen behöver inte omskära sig. Dopet ersätter omskärelsen. Genom dopet är du alltså insatt i den stora gemenskapen där vi har gemenskap med Jesus Kristus. Och, som Galaterbrevet säger, om vi tillhör Kristus är vi också ”avkomlingar till Abraham och arvtagare enligt löftet”.  

Anna Lundin Leander