Finns det en mening med att vissa saker händer?

Nyhet Publicerad Ändrad

Hur ser en kristen på kärlek? Jag syftar på hur den kristna ser på kärleken i sin relation med sin partner. Hur ser man på äktenskapet och tror man på att det finns en mening med att vissa saker händer? Att saker och ting kan vara förutbestämt? Tacksam för svar!

Det är många och viktiga frågor som du ställer. Jag/vi kan inte svara för hur alla kristna ser på kärlek. Beroende av vem du frågar får du olika svar. Men vi kan berätta hur vi tänker. Kärleken är en gåva från Gud. Precis som vi behöver mat och sömn, behöver vi kärlek för att kunna överleva. Kärleken har två riktningar. Det är kärleken mellan Gud och människor, och kärleken människor emellan. Kärleken är en gåva som vi måste ta hand om. När vi älskar någon ger vi fullt ut av oss själva. Vi behöver därför vara rädda både om oss själva och andra.

Äktenskapet har en juridisk sida, där relationen ges en ram med ett regelverk som styr tex arvsrätt osv. Sen har det kristna äktenskapet också en andlig sida. Vi ber om Guds välsignelse över makarna. Det betyder något att man väljer att gifta sig kyrkligt! Paret visar att man räknar med Guds kärlek och kraft mitt i vardagen.

Mening med att saker händer. Ibland kan vi lägga pussel i efterhand och uppleva att vi blev ledda och styrda i en viss riktning. Exempelvis till det möte som ledde till att det ”blev vi”. Där kan man ju uppleva att vi blev ledda till detta, att det är en mening med händelserna som gjorde att ”vi blev vi”, att vi mötte den som blev vår livskamrat. Men det är svårt att tala om ”mening” i precis allt som händer. Vi kan ju drabbas av svårigheter. Gud vill aldrig det onda. Men Gud vill hjälpa oss igenom det svåra och går med oss genom det.  

Den här frågan gjorde att Anna och Johanna pratades vid en stund innan vi skrev ner svaret, så vi svarar gemensamt.

 Johanna Bergman, präst
Anna Lundin Leander, kyrkoherde