Dopet

VÄLKOMMEN TILL LIVET OCH KYRKANS GEMENSKAP 

Dopet är en början på något nytt i livet oavsett om det är ett barn eller en vuxen som döps. Dörren öppnas till en större gemenskap och visar att vi människor hör ihop, med varandra och med Gud. Som döpt är du aldrig ensam.

Dopet ger ett sammanhang, en tillhörighet till familj, släkt och tradition. Den tradition som kyrkan upprätthållit i 2000 år. Det är också ett sätt att tacka Gud för livet.

FADDER

Som förälder/Vårdnadshavare väljer du/ni om ditt/ert barn ska ha en eller flera faddrar. Fundera gärna över fadderskapet och vad det innebär? 
Du som är ung eller vuxen kan också välja en fadder inför ditt dop – en person som du kan tala med om kristen tro och ditt liv. 

Faddern behöver vara – eller bli – döpt i en kristen kyrka.  

Under dopet kan faddern medverka, till exempel genom att läsa en text, be en bön, tända dopljuset eller bära fram barnet. 

DOPLÖRDAGAR

Foto: Albin Hillert/Ikon

Vi erbjuder dop vid dopgudstjänster ca två lördagar i månaden. Det är en kortare dopgudstjänst på ca 30-45 minuter.
På doplördagarna tar församlingen upp en dopkollekt till Världens barn. Det går både att lägga en peng eller att swisha. 

DOP I SÖNDAGSGUDSTJÄNST

Möjlighet finns även att ha dop i den vanliga gudstjänsten på söndagar i Asarums, Ringamåla och Svängsta kyrka. Gudstjänsten tar ca en timme och innefattar max ett dop per söndag.

DOP I HEMMET

Önskar ni dop i ert hem eller annan plats inom Asarum-Ringamåla församlings gränser går det bra. Det bokas genom expeditionen. Dagar och tider efter överenskommelse.

DROP-IN DOP

Ett drop-in dop behöver du inte planera för eller boka i förväg.
Kom som du är och låt döpa dig själv eller ditt barn. Du behöver inte göra någon anmälan om dop i förväg. Vi ordnar präst, musiker, dopklänning och tårtfest. Det enda du behöver göra är att komma!
Liksom vid andra dop kostar inte ett drop-in dop någonting.
Läs mer om drop-dopet här...

 

HYRA LOKAL

Ni kan hyra Svängsta kyrka i samband med dop, konfirmation eller begravning. Det är gratis att hyra Svängsta kyrka och det finns plats och servis till 35 personer. Bokning sker via expeditionen, se kontaktinfo. längre ned på sidan.

Foto: Anneli Väpnare

LÅNA DOPKLÄNNING

Ni kan låna dopklänning kostnadsfritt. Det finns olika modeller av dopklänningar både för stora och små, för mer information kontakta expeditionen.

Boka dop på Expeditionen

Tel: 0454-32 86 00
E-post: asarum-ringamala.forsamling@svenskakyrkan.se

Öppettider:
Mån-ons samt fre kl.10:00-12:00

DOPSAMTAL

Ca. 2 veckor innan dopet äger rum kontaktas du/ni av prästen för att bestämma tid för ett dopsamtal. Dopsamtalet kan äga rum på expeditionen/kyrkan/hemmet.

Vattendroppar.

Drop-in dop

Ett drop-in dop behöver du inte planera för eller boka i förväg. Nästa Drop-in dop är den 25 maj mellan kl.11-14.00 i Asarums kyrka, klicka här för mer info

DOPET – då, nu och alltid!

Vi behöver hjälp med praktiska saker vid dopgudstjänsterna. Vill du vara med, kontakta oss gärna!

DOPPASTORALEN

Doppastoralen är en beskrivning av hur vi möter barnen och föräldrarna i samband med dopet och i uppfölningen av dopet. Genom dopet och tron tar Gud upp människan i sin gemenskap och för henne in i sin kyrka och församling. Dopet visar på Kristi försoningsverk för varje människa.
Här kan ni läsa doppastoralen för Asarum-Ringamåla församling

Information om musik i våra kyrkor och kapell

Med anledning av att det har kommit nya regler kring inspelad musik i offentlig miljö har förutsättningarna för musik i kyrkans lokaler ändrats. Dock finns det möjlighet att ha musik i form av både inspelad och levande musik framfört av våra duktiga musiker. Här för att läsa mer om vilka regler som gäller:

Ett föräldrapar, en präst och en bebis vid ett dop utomhus på vintern.

Dop

Vill du döpa ditt barn? Eller vill du själv bli döpt? Dopet är en fest för livet och en tradition som är lika fin oavsett om den som döps är ung eller gammal.