Foto: Linda Robson

Begravning

Död och sorg ställer oss ofta inför frågor om livets mening, Guds väsen och livet efter döden. I sorg är det viktigt att få tolka och uttrycka det som vi inte förstår och att få fördjupa insikterna om livets värde och hoppet.

Själaringning

När expeditionen fått informationen om att en församlingsmedlem avlidit, ringer det i kyrkklockorna på den dag som du, som anhörig bokat. Själaringningen är en gammal tradition och kyrkorna är öppna så att du kan lyssna till ringningen i kyrkan och tända ett ljus till minne av den avlidne.
Aktuella tider:
Asarum kyrka: onsdagar och fredagar kl.10:00
Ringamåla kyrka:  måndagar kl.09:00
Kyrkorna är öppna för besök och ljuständning vid ringningen

Begravningsförberedelser

När prästen fått information om begravningen tar hen kontakt med närmaste anhörig och bestämmer tid för träff. Vanligtvis följs en begravningsritual, men musik, psalmer, böner och texter går att diskutera och välja tillsammans med prästen. Man kan också själv ta direktkontakt med kyrkomusikern för att få förslag på musik. Hur begravningen ska genomföras praktiskt bör man också diskutera igenom med prästen för att få klart för sig vad det finns för alternativ och för att få den formad till vad man själv önskar.

Tacksägelse

Tacksägelsen är en offentlig kungörelse av dödsfallet och du som anhörig bokar tacksägelsen vanligtvis genom begravningsbyrån, annars går det bra att kontakta expeditionen direkt för att meddela när tacksägelsen hålls i gudstjänsten.

Vid klockringningen överlämnas den avlidne i Guds händer och tackar i stillhet för allt vad han/hon har betytt. När namnet läses upp tänder kyrkvärden ett ljus i ljusbäraren framme i koret. Ni kan efter gudstjänsten ta med er detta ljus hem.

Minnesstund

I anslutning till begravningsgudstjänsten kan anhöriga och vänner samlas till en minnesstund i  t ex bostaden eller församlingshemmet. Ni kan hyra Svängsta kyrka i samband med begravningen. Det är gratis att hyra Svängsta kyrka och det finns plats och servis till 35 personer. 
Bokning sker via expeditionen, se kontaktinfo. längre ned på sidan.

Istället för en blomma - Minnesblad

I stället för blommor kan man ge en gåva som både är till glädje för de anhöriga, som får del av omtanke och ett minnesblad, och för de människor som får del av gåvan du ger. I Asarum-Ringamåla församling finns det två fonder Asarums Blomsterfond och Ringamåla Minnesfond som ni kan skänka till. För hjälp med utformningen av minnesblad till dessa två fonder, kontakta expeditionen. Övriga fonder kontakta respektive fond för utformning av minnesblad.

Information om musik i våra kyrkor och kapell

Med anledning av att det har kommit nya regler kring inspelad musik i offentlig miljö har förutsättningarna för musik i kyrkans lokaler ändrats. Dock finns det möjlighet att ha musik i form av både inspelad och levande musik framfört av våra duktiga musiker. Här för att läsa mer om vilka regler som gäller:

expeditionen

Öppettider:
Mån-Ons & Fre kl.10-12:00
Telefon: 0454-32 86 00
Fax: 0454-32 86 05
E-post: