Nyfiken på pilgrimsvandring?

Att pilgrimsvandra är att ge sig själv tid till gemenskap och reflektion där kropp och själ är med i processen. Vägen och det som möter kan bära budskap om hopp, ge insikter och öppnar för tacksamhet.

Redskap för reflektion

Pilgrimsvandring sker i olika traditioner, religioner och kontexter världen över och har olika betydelse och innehåll. Stockholms Pilgrimscentrum i Tyresö använder pilgrimsvandringen som ett redskap för reflektion, gemenskap och fördjupad tro i en kristen kontext som kan sammanfattas så här:

Vi är alla på väg.
Vi slår följe längs vägen.
Vandringen på livsvägen öppnar för möten
med varandra, oss själva och Gud.

Vad behöver jag för att börja?

Ta på dig kläder som du trivs att vandra i och bekväma stadiga skor. Ha gärna en ryggsäck för regnkläder och matsäck. Glöm inte vattenflaska. I pilgrimscafét finns också böcker med tips, fakta om pilgrimsvandring och inspiration till den inre vandringen.

Prova på att vandra tillsammans

Stockholms Pilgrimscentrum i Tyresö arrangerar regelbundet vandringar och andra pilgrimsaktiviteter. Det är kostnadsfritt att delta i verksamheten och alla får vara med! Har du aldrig pilgrimsvandrat tidigare kanske du vill prova genom att följa med på någon av våra organiserade vandringar. Du kan också hämta häften med kartor, reflektioner och böner inne på caféet på Pilgrimscentrum och vandra på egen hand.

Pilgrimsliv på andra platser

Det finns flera pilgrimsleder och pilgrimscentrum i Sverige. Läs mer hos Riksförbundet Pilgrim i Sverige eller hos Stockholms stift för fler pilgrimsplatser och leder i Stockholms närområde.

Vad skiljer en pilgrimsvandring från en helt vanlig promenad i skogen?

Och på vilket sätt kan man som människa förändras av att dela vacker utsikt och skoskav? Sofia Olsson, koordinator på Stockholms Pilgrimscentrum i Tyresö, berättar i Nordegren & Lantz i Sveriges Radios P1.

Lyssna på samtalet

Aktuella pilgrimsvandringar

Vi arrangerar regelbundet vandringar och andra pilgrimsaktiviteter. Se datum för våra organiserade vandringar.

Våra vandringsleder

Från Stockholms Pilgrimscentrum i Tyresö utgår olika leder som lämpar sig för alla åldrar. Den kortaste är knappt 3 km och den längsta 15 km. På den här sidan kan du hitta kartor till våra leder och läsa mer om dem..

Stockholms Pilgrimscentrum i Tyresö

Stockholms Pilgrimscentrum i Tyresö är en mötesplats för samtal, andlig fördjupning och pilgrimsvandring.