Vigsel

Bröllop är fest! Ett minne för livet. Genom vigsel i kyrkan bekräftas en kärleksrelation mellan två människor, inför Gud och inför varandra.

Att gifta sig borgerligt eller kyrkligt ger samma legitimitet, men i kyrkan ber vi om Guds välsignelse över äktenskapet. Att gifta sig är en av de stora händelserna i mångas liv som ofta samlar både familj, släkt och vänner. Men för att en vigsel ska kunna äga rum (vara juridiskt bindande) krävs utöver brudparet bara en präst och två vittnen, och att ni ansökt om hindersprövning hos er lokala skattemyndighet.
Innan vigseln träffar ni er präst för vigselsamtal, där talar ni om vigselns innebörd och går igenom det praktiska i själva ceremonin. En del par gifter sig borgerligt för att sedan få äktenskapet välsignat i kyrkan. Vigseln är gratis för Svenska kyrkans medlemmar.

När och var?
Kontakta församlingsexpeditionen tel. 731 90 00 för att bestämma dag för er vigsel. Därefter tar prästen kontakt med er så att ni tillsammans kan utforma gudstjänsten utifrån era önskemål och sammanhang. Om ni vill vigas eller välsignas i en annan kyrka än Amhult, Torslanda eller Björlanda måste ni själva kontakta den församling kyrkan ligger i för att boka tid, det samma gäller om ni önskar en präst som inte tillhör församlingen.

Vigsel eller välsignelse utomlands

Många av Svenska kyrkans kyrkor utomlands har möjlighet att genomföra en vigsel eller välsignelse men möjligheterna varierar beroende av land. Därför ska ni i mycket god tid ta kontakt med Svenska kyrkan i det land ni önskar hålla akten. En vigsel eller välsignelse utomlands kostar mellan 1000 – 3500 kr.

Du hittar mer information här >>

Vigsel för par av samma kön

Sedan hösten 2009 viger Svenska kyrkan samkönade par. De som nu lever i registrerade partnerskap kan ändra detta till äktenskap, antingen genom en anmälan till Skatteverket eller genom en vigsel. Till detta behövs ingen hindersprövning, utan ett intyg om att vigselparet ingått registrerat partnerskap i Sverige.

Du hittar mer information här >>

Vill ni hyra lokal?

Hyra | Brudkrona

I församlingens ägor finns fyra brudkronor som vi gärna hyr ut till de brudpar som så önskar.
För mer information kontakta församlingsexpeditionen. Tfn: 031- 731 90 00.