Musik i samband med kyrkliga handlingar

Valet av musik vid dop, bröllop eller begravning är viktigt för många. Våra musiker har en stor repertoar och det är ett fint tillfälle att få höra levande musik. Utöver levande musik spelar vi endast laglig musik via Svenska kyrkans musiktjänst "Musikbanken", iTunes och original-cd.

Hur gör jag om jag vill ha inspelad musik vid dop, bröllop eller begravning?

Där det finns önskemål om att spela upp en låt eller sång, kan detta göras via Svenska kyrkans musiktjänst Musikbanken, orginal CD-skiva eller en nedladdad köpt skiva/låt från exempelvis iTunes. Det hela handlar om licens/royalties till skivbolagen. Vi spelar inte upp musik från spotify eller kopierade/brända cd-skivor.

Alla kyrkor i Torslanda-Björlanda församling har möjlighet att spela upp CD-skivor och ansluta mobiltelefoner, surfplattor och dylikt (via hörlursuttaget, 3,5 mm) för uppspelning av musik via iTunes. Församlingen står inte för cd-skivor eller mobiltelefon för att spela upp musik, eventuella sladdar och adaptrar tar man också med själv.

Fråga gärna musikern i god tid om du önskar att en särskild låt ska spelas live! Prästen och musikern kommer gärna med förslag på musik om du känner dig osäker på musikval. Om du vill spela upp musik från Musikbanken, iTunes eller cd-skiva medelar du prästen i god tid om detta.

Externa Digitala musiktjänster är inte längre tillåtna

När det gäller streamad eller nerladdad musik (tex Spotify, You tube mm) vid kyrkliga handlingar, gudstjänster och offentliga samlingar så finns ingen tjänst som Svenska kyrkan kan använda (sedan mars 2019), då gudstjänster och kyrkliga handlingar är offentliga. Spotify är endast lagligt att framföra vid privata små tillställningar. Digitala streamingtjänster kan av er själva spelas efteråt under dopkalaset, bröllopsfesten eller minnesstunden.