Dopklänningar

Den långa dopklänningen symboliserar bland annat att Guds kärlek och nåd är större än vad vi kan förstå.

DOPKLÄNNINGENS SYMBOLIK

Vid barndop är det ju föräldrarna som önskar döpa sitt barn. Den långa dopklänningen vill visa hur dopet är något för barnet att växa i. Den symboliserar också hur Guds kärlek och nåd är större än vad vi kan förstå.

Dopklänningar är oftast vita, den vita färgen är inom kristen tradition festens färg. Vitt är också förknippad med renhet och oskuldsfullhet.

När det senare i livet är dags för konfirmation tar man symboliskt på sig dopklänningen igen, nu i form av konfirmandkåpa. Konfirmationen är en bekräftelse av dopet, konfirmanden säger ja till sitt dop. 

 

TILL UTLÅNING

Flera av församlingarna på Orust har dopklänningar till utlåning. När man använder en dopklänning som finns till utlåning i våra kyrkor blir samhörigheten i dopet tydlig genom att så många använder samma dopdräkt.

Samma känsla kan finnas inom familjer där en och samma dopklänning används av flera generationer.

Dopklänning för utlån
Dopklänning för utlån Foto: Anna Dahl

Boka dop

Vill du döpa ditt barn eller själv bli döpt? Vi erbjuder dop i söndagarnas gudstjänster eller möjlighet till enskilt dop i någon av våra kyrkor. Här kan du fylla i ett formulär och skicka en intresseanmälan. Vi kontaktar dig så snart vi kan!

Dop

Dopet ger ett löfte från Gud att vara med oss genom hela livet, ända in i döden.