Svenska kyrkan på Orust Besöksadress: Vid Tegneby kyrka, 47397 Henån Postadress: Tegneby 508, 47397 Henån Telefon: +46(304)26400 E-post till Svenska kyrkan på Orust

Dopklänningar

Den långa dopklänningen symboliserar bland annat att Guds kärlek och nåd är större än vad vi kan förstå.

DOPKLÄNNINGENS SYMBOLIK

Vid barndop är det ju föräldrarna som önskar döpa sitt barn. Den långa dopklänningen vill visa hur dopet är något för barnet att växa i. Den symboliserar också hur Guds kärlek och nåd är större än vad vi kan förstå.

Dopklänningar är oftast vita, den vita färgen är inom kristen tradition festens färg. Vitt är också förknippad med renhet och oskuldsfullhet.

När det senare i livet är dags för konfirmation tar man symboliskt på sig dopklänningen igen, nu i form av konfirmandkåpa. Konfirmationen är en bekräftelse av dopet, konfirmanden säger ja till sitt dop.

TILL UTLÅNING

Flera av församlingarna på Orust har dopklänningar till utlåning. När man använder en dopklänning som finns till utlåning i våra kyrkor blir samhörigheten i dopet tydlig genom att så många använder samma dopdräkt.

Samma känsla kan finnas inom familjer där en och samma dopklänning används av flera generationer.

Är du intresserad av att låna någon av församlingarnas dopklänningar? Personalen på expeditionen förmedlar kontakten

Dopklänning för utlån
Dopklänning för utlån Bild: Anna Dahl