French dialougue

Courthouse Music kan stolt presentera den första skivinspelningen av den nya Grönlundorgeln i Själevads kyrka. Den finns till försäljning för 150:- i Själevads kyrka.

- Den franska musikens intrikata innerlighet ligger mig varmt om hjärtat. Det är som om jag kan spegla min egen personlighet genom de franska orgelmästarnas musik. Det berör mig och jag upplever en ödmjuk samhörighet med dess mänskliga tonspråk och gudomliga gestik. Säger Håkan Dahlén som funnits med genom hela processen av projekterande av den nya orgelns utseende och nu även fått spela in den nya CD:n från Själevads kyrka.

I sin press release skriver Couthouse Music:
Det mäktiga instrumentet är inspirerat av franska romantiska orglar och därför finns det flera originella, och i Sverige sällsynta, stämmor bland de nära 5000 piporna i Själevadsorgeln. Håkan Dahlén, som är en av Sveriges förnämsta interpreter på området har valt en innerlig samling verk ur den franska repertoaren som alla tar fram det bästa och mest briljanta ur orgeln. Här finns tre verk av Jehan Alain, den begåvade orgelfilosofen med sitt personliga tonspråk, präglat av integritet och passion, och som dog hjältedöden under andra världskriget, Maurice Duruflé, den självkritiske perfektionisten i Saint- Étienne-du-Mont är representerad samt den store François Couperin som med sina målande titlar och äventyrliga harmonik kom att inspirera senare tonsättare över hela världen ända in i vår tid. Dessa verk speglar den ödmjuka samhörighet Håkan Dahlén känner med den franska musiken och tillsammans med hans geniala interpretation och drivna teknik blir resultatet magiskt!

- Det är den bästa orgelskiva jag någonsin hört säger Marie Hörnell, kantor och orgelfantast i Svenska kyrkan Själevad.