Foto: Johannes Frandsen

Begravning

Begravning är ett sätt att ta farväl och är en viktig del i sorgearbetet. Alla sörjer vi på vårt eget sätt, därför är det viktigt att varje begravning anpassas till den situation som råder och till den avlidne eller anhörigas önskemål.

När du som anhörig eller vän mister en närstående ställs du inför sorg och saknad, men också inför praktiska frågor.

De flesta väljer att anlita en begravningsbyrå för de praktiska arrangemangen. Men du kan även ordna hela eller delar av begravningen själv. 

Begravningsbyrån eller anhöriga till den avlidne är välkommen att kontakta Pastorsexpeditionen.. 

Vi hjälper Er med både praktiska och själsliga frågor kring begravningen, sorgearbete och gravskötsel. 

Med förtroende kan Du vända dig till pastoratet för samtal, stöd och hjälp.

När begravningen är bokad
Prästen kommer att kontakta de närmast anhöriga när den fått kontaktuppgifterna. Tillsammans kommer man överens om att träffas och samtala om den avlidne och utforma begravningsgudstjänsten, som val av psalmer och övrig musik. Varje begravning anpassas efter den situation som råder och i nära samråd med de anhöriga. När ni träffar prästen får ni också tillfälle att ställa frågor.

En begravningsbukett i form av ett hjärta av röda rosor står framför en kista.

Att planera en begravning

På den här sidan berättar vi steg för steg om hur du kan vara med och planera för begravningsgudstjänsten – och om det som händer före och efter den.

Sten med texten Älskade morfar och ett ritat hjärta.

När någon dör

Vem tar hand om kroppen när någon dör? Vilka räknas som närmast anhöriga och vad ska de göra? Här kan du läsa om vad som ska göras när någon dör, och av vem.

Musik vid begravning

Fundera gärna över om ni önskar särskild musik vid begravningen.
Enklast är diskutera musikvalet med den präst som kommer att förrätta begravningen samt aktuell  musiker. Prästen kan ge kontaktuppgifter till musikern. Det går även bra att diskutera med begravningsbyrån.

Tänk gärna på att det blir en speciell känsla med livemusik och mycket går att göra vackert på orgel/piano.

Det går dock även att använda inspelad musik, genom att ta med en egen CD-skiva. Musik från Spotify får inte längre spelas i offentliga sammanhang (gäller även privat Spotify-abonnemang).

Man som sitter och tittar ut över vattnet.

Önskemål om min begravning

Hur vill du att din egen begravning ska se ut, den dag det är dags? Skriv gärna ner dina önskemål eller berätta om dem för någon.

Samtal & stöd

Ibland blir livet inte som man har tänkt sig. Vi finns för dig i livets med - och motgång.