Other languages with Google Translate

Svenska kyrkan i Örebro Besöks- och postadress: Storgatan 27, 70363 Örebro Telefon: +46(19)154500 E-post till Svenska kyrkan i Örebro

Församlingsrådet i Nikolai

Församlingsrådet i Nikolai församling har 8 ordinarie ledamöter och 4 ersättare, dessutom kyrkoherden/församlingsherden som självskriven ledamot. Församlingsrådets ordförande är Marianne Thor.

Här nedan följer namnen på samtliga ledamöter 2018-2021:

Ledamöter

Marianne Thor, ordförande
Lena Ryö
Margareta Johansson
Kerstin Pettersson
Ingegerd Flock Andersson, vice ordförande
Xerxes Åkerfeldt
Anders Ekvall, inventarieansvarig jämte församlingsherden
Josefine Carlsén
Anders Lennartsson, församlingsherde

Ersättare

Björn Eriksson
Gabriel Sjölin
Börje Gustafsson
Johan Unger

Vad gör ett församlingsråd?

Församlingsråd ska finnas i pastorat som innehåller flera församlingar. Kyrkoordningen anger församlingsrådets uppgifter. Uppgifter kan också anges i den lokala församlingsinstruktionen eller delegeras av kyrkorådet.

Församlingsrådets uppgifter enligt kyrkoordningen
  • Församlingsrådet har en viktig roll när församlingsinstruktionen - med pastoralt program för församlingens grundläggande uppgift - ska utarbetas. Kyrkorådet ska samråda med församlingsrådet om detta ”Detta ger möjligheter till bred reflektion, engagemang och lokal anpassning” (Kommentar i förarbeten till Kyrkoordningen) Rådet kan också ta initiativ till ändring av församlingsinstruktionen. Kyrkorådet och kyrkoherden godkänner, domkapitlet fastställer.
  • Församlingsrådet ska alltid yttra sig innan det fattas något beslut i kyrkofullmäktige som särskilt angår församlingen.
  • Församlingsrådet har, gemensamt med kyrkoråd och kyrkoherde, ansvar för gudstjänstlivets utformning och utveckling.
  • Beslutar om former för församlingens huvudgudstjänst.
  • Deltar i samråd kring andra frågor som rör gudstjänstlivet
  • Utser kyrkvärdar.
  • Utser den kyrkvärd som tillsammans med kyrkoherden ska ansvara för kyrkans inventarier.
  • Beslutar om upplåtelse av kyrka för andra ändamål än gudstjänst.
  • Beslutar om församlingskollekter.
  • Godkänner förslag om ändring av kyrkobyggnaden eller kyrkorummet
  • Församlingsrådet ska yttra sig innan kyrkofullmäktige beslutar om indelningsändring i pastoratet.

Hur bildas Församlingsrådet?
  • Definieras som styrelse i en församling som ingår i ett pastorat.
  • Väljs indirekt av kyrkofullmäktige. Minst fyra valda ledamöter. Valberedningen föreslår.
  • Valet ska föregås av öppet nomineringsmöte i varje församling. Församlingens röstberättigade medlemmar nominerar kandidater.
  • Kyrkotillhörig är valbar även om hon/han bor i en annan församling inom pastoratet.
  • Kyrkofullmäktige utser ordförande, församlingsrådet självt vice ordförande. Valet av ordförande kan delegeras till rådet.
  • Kyrkoherden är självskriven ledamot men kan sätta annan i församlingen tjänstgörande präst i sitt ställe.

Vill du veta mer?

Marianne Thor

Förtroendevald, Kyrkorådet

Ingegerd Flock-Andersson