Other languages with Google Translate

Om Svenska kyrkan i utlandet

Här berättar vi om värdegrunden för Svenska kyrkan i utlandet och om hur vi styrs.

Kort om Svenska kyrkan i utlandet

• Utlandskyrkans församlingar har sammanlagt omkring 700 000 besök per år.
  • Svenska kyrkan har församlingar på drygt 40 orter runt om i världen. På ytterligare ett 100-tal platser i världen finns svenska präster regelbundet.
  • Mellan 250 och 300 dop genomförs varje år i Utlandskyrkan.
  • Ungefär 800 par gifter sig eller får sitt äktenskap välsignat i Svenska kyrkan i utlandet varje år.
  • Över 100 svenskar som sitter fängslade utanför Sverige får besök av Utlandskyrkans personal.
  • Uppdraget för Svenska kyrkans församlingar utomlands är detsamma som för en församling i Sverige. Här firas gudstjänst, förrättas dop och vigsel, det erbjuds samtal samt pågår barn- och ungdomsverksamhet. Många svenskar sjunger också i Utlandskyrkans körer.
  • Svenska kyrkan i utlandet besöker svenskar på sjukhus, ombord på båtar och i fängelser.
  • Svenska kyrkan i utlandet har speciell kompetens för att hjälpa drabbade och anhöriga vid olyckor och katastrofer som berör svenskar utomlands.

Rådet för Svenska kyrkan i utlandet

Rådet har som grundläggande uppgift att arbeta med långsiktiga mål, strategier och prioriteringar för utlandskyrkan. Rådet ansvarar för verksamhetens omfattning och inriktning.

Ledamöter i rådet 2018-2021

Ordinarie:
Anna Lundblad, ordförande (POSK)
Maria Johansson Berg, vice ordförande (S)
Niklas Larsson (C)
Thomas Edberg (representant för utlandsförsamlingarna)
Birger Wernersson (S)
Olle Reichenberg (BA)
Lena Borgensten (representant för utlandsförsamlingarna)
Thomas Petersson (biskop för Visby stift)

Ersättare:
Sebastian Clausson (S)