En kvinna står utomhus och spelar gitarr för en grupp barn.
Foto: Magnus Aronson /Ikon

Engagera dig

I Sverige kan du ställa upp som ombud eller på andra sätt engagera dig för Svenska kyrkan i utlandet. Du gör då ett viktigt arbete när du sprider kunskap om utlandsförsamlingarnas arbete. Det är bra att känna till att Svenska kyrkan även finns utomlands; till exempel för församlingsbor som ska ut och resa, de som har åldrande föräldrar som säsongsbor utomlands eller ungdomar som är au-pairer eller på långresa.

För dig som bor utomlands

För den som bor utomlands kan engagemanget i den lokala Svenska kyrkan se ut på många olika sätt. Det kan handla om att vara kyrkvärd, baka bullar, sälja julpynt vid basaren, besöka gamla och sjuka församlingsbor eller måla och reparera när något gått sönder. Det kan också vara ett förtroendeuppdrag - som att sitta i ett kyrkoråd.

Läs mer om hur du kan engagera dig ideellt.

För dig som vill jobba utomlands

Är du entreprenör och nyfiken på äventyr? Hos Svenska kyrkan i utlandet hamnar du rätt. Att arbeta i en svensk församling utomlands är en möjlighet att få jobba med något du känner igen, men som ändå är helt annorlunda.

Läs mer om att arbeta utomlands och se lediga tjänster

För dig i Sverige - ombud och ambassadör

Här i Sverige kan du ställa upp som ombud eller ambassadör. Du gör då ett viktigt arbete när du sprider kunskap om kyrkan i utlandet. Det är bra att känna till att Svenska kyrkan finns också utomlands för till exempel församlingsbor som ska ut och resa, har åldrande föräldrar som säsongsbor utomlands eller ungdomar som är au-pairer eller på långresa.

Läs mer om att vara ombud och ambassadör

Ge en gåva

Svenska kyrkans församlingar utomlands är beroende av gåvor och insamlade medel för att bedriva sitt viktiga arbete. Ditt bidrag är viktigt! Ditt bidrag behövs!

Läs mer om hur du kan stötta Svenska kyrkan i utlandet