Svenska kyrkans närvaro efter terrorattacken i Stockholm

Nyhet Publicerad

Strax innan kl 15 på fredagen den 7 april körde en lastbil in i folkmassan på Drottninggatan i Stockholm. Läs om öppna kyrkor och Svenska kyrkans röster i den nationella mediebevakningen.

En stilla stund i kyrkan – när du behöver det

På måndagen  den 10 april klockan 12.00 hölls en nationell tyst minut för att hedra de som drabbats av attacken. Många kyrkor följde upp den med klockringning från klockan 12.01. Här kan du söka efter aktiviteter i en kyrka nära dig. 

Det offentliga Sverige samlades i Stadshusparken för en ceremoni i samband med tolvslaget. Fem representanter från de olika religionerna var inbjudna via Sveriges Interreligiösa råd. På eftermiddagen klockan 17.00 samlades representanter från olika religioner vid Sergels torg för att hålla en gemensam minnesstund. 

"Denna fruktansvärda handling går emot allt vi står för, våra värderingar och våra traditioner." skriver Sveriges interreligiösa råd i ett uttalande

Kyrkor i centrala Stockholm var öppna under helgen för dem som har behövt någon att prata med om det som hänt, tända ljus eller bara velat få sitta ner en stund. På Stockholms domkyrkoförsamlings webbplats hittar du Storkyrkans, S:t Jacobs kyrkas och Klara kyrkas öppettider i veckan. 

Om du vill du besöka en kyrka någon annanstans i landet, kan du söka efter den församlingen här på webben.

Svenska kyrkans röster i den nationella mediebevakningen

Ärkebiskopen med anledning av dådet i Stockholm

Attacken drabbar oss alla... Därför behöver vi alla svara på den.... genom att kraftfullt odla mod, medmänsklighet, barmhärtighet och glädje över mänsklig gemenskap.

En manlig präst pratar i mobiltelefon.

Jourhavande präst

Behöver du någon att prata med? Jourhavande präst lyssnar. Du kontaktar Jourhavande präst via telefon, digitalt brev eller chatt.

Be en bön, tänd ett ljus

På bönewebben kan du be en bön eller tända ett ljus. Kanske för en närstående eller någon långt bort. Någon frisk eller någon sjuk. För dig själv eller för någon annan.