Foto: Magnus Aronson /Ikon

Frida jobbar som församlingspedagog i New York

Nyhet Publicerad Ändrad

Runt om i världen samlas barn och unga i Svenska kyrkans församlingar utomlands. Frida Johansson har arbetat ett år som församlingspedagog i Svenska kyrkan i New York

 

Kyrkan betyder mycket för de unga

Svenska kyrkan i New York är en stor församling, både av bofasta, turister och unga som arbetar eller studerar i staden.

Frida berättar om hur hon i möten med människor i New York kan förstå vad Svenska kyrkan faktiskt betyder.

– Jag tänker ofta på vår unga målgrupp som kommer hit varje vecka. I Sverige går de kanske inte i kyrkan, men här betyder det väldigt mycket för dem att kyrkan finns. Att även få mötas i en andakt eller i en gudstjänst.

Barngruppen är veckans höjdpunkt

En mamma berättade om hur viktigt det var att få komma till barngruppen en gång I veckan. “Veckans höjdpunkt”, som hon uttryckte det.

En stor och självklar skillnad mellan Svenska kyrkan i Oslo, där Frida arbetade tidigare, och Svenska kyrkan i New York, är avståndet till Sverige. I Oslo är det lätt att ta sig hem vid högtider eller om något inträffar. I New York har många inte den möjligheten, varken ekonomiskt eller tidsmässigt. 

Känner sig som svenskar 

– Många känner sig fortfarande som svenskar fast de kanske bott i USA i fyrtio år. Kyrkan blir en del av deras tillhörighet. Det finns även människor som ser kyrkan som sin familj. Särskilt efter att de mist sin amerikanska man eller fru och blivit ensamma. 

– Jag tänker även på någon som i samband med barngrupperna tände ett ljus varje måndag. Efter några veckor berättade hon att hennes bror hade dött i Sverige och i kyrkorummet kunde hon få sörja honom en stund.

VOLONTÄRERNA VIKTIGA

Volontärerna är avgörande för att de ska kunna bedriva den verksamhet med det rika utbud de har idag. Här kan alla som vill få en uppgift.

På julmarknaden har de ett sjuttiotal volontärer och varje vecka är det många som samsas om att baka, stå i cafeet, svara i telefonen och möta upp människor.

Avslappnad och kravlös mötesplats

– Vi arbetar mycket med att skapa en avslappnad och kravlös mötesplats där människor ska känna sig hemma. Vi har generösa öppettider och telefontider, för att kunna finnas till hands för människor– oavsett vad de bär på, säger Frida Johansson. 

Frida Johansson har varit församlingspedagog i Svenska kyrkan i New York.
Frida Johansson har varit församlingspedagog i Svenska kyrkan i New York. Foto: Magnus Aronson/Ikon

Nyfiken på församlingen? Läs mer på Svenska kyrkan i New Yorks webbplats.

Marja Anne Casparsson