Foto: Svenska kyrkan i Hamburg

Svenska kyrkan ordnar midsommarfirande i Hamburg

Det brukar bli många häpna blickar och leenden när Svenska kyrkan i Hamburg ordnar midsommarfirande. I procession bärs midsommarstången till en park där uppåt 200 personer är med och dansar kring stången.

När Svenska kyrkan i Hamburg ordnar midsommarfirande är församlingskören förstås med och sjunger. Folkmusiker finns med och spelar fiol, dragspel och nyckelharpa.

- Vi går förbi massor med restauranger i Portugiesenviertel vid hamnen och vi får många häpna åskådare eftersom vi ju bär med oss midsommarstången, svenska flaggan och massor med människor har blomsterkransar i håret, berättar Margareta Schirmacher som arbetar i församlingen.

Uppåt 200 personer är med och firar svensk midsommar och dansar sedan runt midsommarstången i parken. 

- Vi brukar naturligtvis ha en dansledare med kraftig röst som kan hojta till dansriktningen och hur man tvättar sina kläder och hur man hoppar som en groda eller gå med tre gummor till Nora, berättar Margareta.

Midsommarfirandet håller till mitt under Hamburgs största kyrka St. Michaeliskyrkan. Där har Svenska kyrkan många gånger uppträtt med sin duktiga luciakör. Om det regnar vid midsommar finns det alltid några medhjälpare som håller paraplyer över dem som spelar så att inte instrumenten blir blöta. 

- Parkbesökarna brukar stanna till och först med konstig min, men sen med ett stort leeende på läpparna betrakta det svenska "konstiga" skådespelet, berättar Margareta. 

Omkring 85 personer deltar i Midsommarbuffén i kyrkan i Hamburg, fler än så ryms tyvärr inte i caféet.

- Midsommarfirandet är en bra avslutning innan alla går i sommarpaus, säger Margareta Schirmacher. 

I Svenska kyrkan i Hamburg finns bland annat barngrupper, syförening, läsecirkel och körer. Församlingen i Hamburg har funnits i över 130 år. Mer om församlingen.