Broderitävlingen ”Råg i ryggen” avgjord

Nyhet Publicerad Ändrad

Färgsprakande åsiktsmångfald, välkomponerat korsstygnsbroderi, ryggplacering och lekfullhet. Nu är vinnarna utsedda i broderitävling som vill ge råg i ryggen och skapa samtal om möten mellan människor av olika tro. 

I våras utlyste programmet En värld av grannar – Interreligiös praktik för fred en broderitävling. Deltagarna uppmanades brodera något av de tolv citat som publicerats på tävlingens webbplats. Citaten hade skickats in av engagerade i Svenska kyrkan, som exempel på ord som ger dem råg i ryggen att arbeta tillsammans med människor av olika tro för ett medmänskligt samhälle.

Dags för reflektion 

– Syftet med tävlingen och utställningen som vi planerar för är att skapa engagemang och samtal, säger religionsteologen Maria Kjellsdotter Rydinger, som arbetar med En värld av grannar. 

– Det är dags att reflektera över vad möten över religionsgränser betyder och hur vi kan leva tillsammans i ömsesidig respekt och vänskap. Olikheter kan utmana oss och klimatet kring frågor som rör migration har hårdnat, därför tror jag att vi behöver ge varandra råg i ryggen att stå upp för alla människors värde och värdighet. 

När tävlingen avslutades hade 66 bidrag i olika storlekar, former och material kommit in.

Juryn och folket har sagt sitt

– Vi är glatt överraskade av gensvaret och vill tacka alla som bidragit med sitt hantverkskunnande och kreativitet, säger Maria Kjellsdotter Rydinger.

Juryn bestående av biskop Karin Johannesson, Helena Ericsson, hantverksföretaget Brodera mera, Jonas Eek, opinionschef Verbum och Karin Ahlqvist, stiftsdiakon i Växjö stift möttes i veckan och utsåg tre vinnare. 

Pris för bästa tolkning går till Petra Hall, Piteå. Pris för mest kreativa bidrag går till Emma ”Elmer” Eriksson, Hökarängen. Pris för bästa funktion/funktionalitet går till medlemmar och medarbetare i Farsta församling. Till Fia Steimer, Höör, gav juryn ett särskilt omnämnande för ett lekfullt och kreativt bidrag.

Under sommaren har en omröstning pågått på tävlingens webbplats. Med 62 av totalt 471 röster tog Sonja Liew, Vrigstad hem Folkets pris.  

  
För frågor om tävlingen kontakta: Karin Ahlqvist 0702-973861

För frågor om En värld av grannar – Interreligiös praktik för fred kontakta: Anna Hjälm, 018-169870

Bästa tolkning. Petra Hall, Piteå 

Juryns motivering: 

Petra Hall ger oss ett välkomponerat korsstygnsbroderi med djup. Hon lyckas att med enkla medel ge oss en värmande och inspirerande tolkning av Kajs Atallahs citat ”Du har en värld av grannar”.   

 

27. Broderi av Petra Hall, Piteå.
27. Broderi av Petra Hall, Piteå. "Började skratta när jag kikade igenom vad andra gjort (fantastiskt fina!) och upptäckte att en person tänkt i samma banor som mig, att samma tanke slog oss – när vi öppnar vår dörr så finns världen utanför huset." Citat av Kajs Atallah.

Mest kreativa bidrag. Emma "Elmer" Eriksson, Hökarängen 

Juryns motivering: 

Att ta sig an uppgiften "råg i ryggen" med ett broderi just på ryggen av en jacka är en smart och, i god bemärkelse, bokstavlig tolkning. Att placeringen dessutom framhäver citatets innebörd –"allt levande färdas i samma ark" – förstärker den kreativa ansatsen. Jackan gör människan till en bärare av och ambassadör för citatet. Den råg i ryggen som citatet ger, illustreras rent fysiskt. Sammantaget kan denna kreativitet göra livsvandringen lättare.    

61.  Broderi av Emma "Elmer" Eriksson, Hökarängen.
61. Broderi av Emma "Elmer" Eriksson, Hökarängen. "Ett bra budskap bör bäras med råg i ryggen, ett fritt broderi som fått växa fram." Citat av Jonas Löhnn.

Bästa funktion/funktionalitet. Medlemmar och medarbetare i Farsta församling 

Juryns motivering:

Ett gemensamt broderi knyter samman både trådar och människor. Många händers verk och en färgsprakande åsiktsmångfald har resulterat i ett konstverk som ger andra råg i ryggen att testa något liknande. I skapandet har olika talanger tagits till vara. Några har sytt medan andra har fått chansen att i samtal bidra med sin kreativitet och sina tankar kring citatet. Så skapas ett färgsprakande broderi som på ett konkret sätt illustrerar hur vi bygger en värld av grannar.   

60. Broderi av församlingsbor och medarbetare i Farsta församling.
60. Broderi av församlingsbor och medarbetare i Farsta församling. Diakon Carola Backlund skriver: "Flertalet anställda i Farsta församling har under maj och halva juni månad varit ute i vår församlings olika delar, och pratat med personer om vad citatet betyder för dem. Sammanlagt har vi varit 88 personer som har deltagit på olika sätt genom att brodera eller med en åsikt om vad citatet betyder för just mig. När vi har pratat med personer som inte har velat vara med och brodera så har vi skrivit ner deras förnamn och vad de säger om citatet, sedan har vi tolkat det med en bild på broderiet. Det har visat sig att många av oss tycker likadant och flertalet personer har beskrivit citatet med lika och snarlika ord, teman har framträtt. Varje bild på tavlan står för något som människor har delat med sig av till oss. Flera delar blir till en helhet och vi väljer att stå upp för varandra." Citat av Liam Sallmander och En värld av grannar.

Särskilt omnämnande. Fia Steimer, Höör 

Juryns motivering:

På ett lekfullt, kreativt sätt lyfter bidraget fram citatet ”Är inte meningen med livet att hjälpa andra att leva?” av Omar, FN-anställd i Sudan. Konstnären har valt att återanvända tidigare material och har skapat ett nytt broderi som är fantasifullt och har direkt praktisk användning då broderiet återfinns på ett kuddfodral.  

44. Broderi av Fia Steimer, Höör.
44. Broderi av Fia Steimer, Höör. "Valde att göra ett kuddfodral. Har återanvänt delar från tavlor jag broderat tidigare med människor från olika länder. Kanten på kuddfodralet är rest från ett möbeltyg som jag vävt till en stol." Citat av Omar FN-anställd i Sudan.

Folkets pris går till Sonja Liew, Vrigstad 

Under sommaren har en omröstning pågått på tävlingens webbplats. Med 62 av totalt 471 röster tog Sonja Liew, Vrigstad hem Folkets pris. 

22. Broderi av Sonja Liew, Vrigstad.
22. Broderi av Sonja Liew, Vrigstad. "Här kommer mitt bidrag till tävlingen ” En värld av grannar”. Broderiet är sytt på en bit av en gammal duk och måttet är 43 gånger 28 cm." Citat av Liam Sallmander och En värld av grannar.

Om tävlingen Råg i ryggen 

 

Tävlingen pågick mellan 26 mars och 26 juni. 

Juryn har bestått av biskop Karin Johannesson, Helena Ericsson, Brodera mera, Jonas Eek, opinionschef Verbum och Karin Ahlqvist, diakon. 

Tävlingsbidragen och ett urval av alstren kommer ställas ut på olika platser. 

65. Broderi av Anna-Greta Jägerborg, Robertsfors.

Unika bidrag till broderitävlingen Råg i ryggen

När broderitävlingen Råg i ryggen avslutades på midsommardagen hade 66 fantastiska bidrag kommit in. Nu pågår en omröstning för att rösta fram utmärkelsen "Folkets pris". I augusti samlas juryn och utser tre vinnare.

Råg i ryggen – en utställning

Ett urval av de fantastiska bidrag som kom in till broderitävlingen Råg i ryggen har blivit en fotoutställning och bok, Råg i ryggen – Broderi för religionsfred. Boka utställningen via ditt Sensus regionkontor.