Årets Right Livelihood pristagare

Nyhet Publicerad Ändrad

Right Livelihood Award, som också kallas alternativa nobelpriset, går i år till fyra pristagare från USA, Indien, Azerbadjan och Etiopien. Svenska kyrkan och Right Livelihood Award samarbetar både internationellt och i Sverige.

Utdelningen av årets Right Livelihood-pris äger rum fredag den 1 december på Vasamuseet i Stockholm. Priset lämnas över av den kenyanske människorättsaktivisten Maina Kiai, ledamot av den internationella jury som utser Right Livelihood-pristagarna. Fram till i våras var Kiai FN:s särskilde rapportör för mötesfrihet och rätten att organisera sig.

Årets hederspris går till amerikanske miljöjuristen Robert Bilott, med motiveringen att han har avslöjat utsläpp av miljögifter som pågått under decennier, vunnit rättvisa för drabbade och skapat prejudikat för en effektiv reglering av hälso- och miljöfarliga ämnen.

De övriga tre pristagarna får dela på tre miljoner kronor i prispengar. En av dem är den indiske människorättsjuristen Colin Gonsalves. Han har under tre decennier kämpat för att Indiens mest marginaliserade och sårbara invånares mänskliga rättigheter ska respekteras.

Journalisten Khadija Ismayilova från Azerbajdzjan får också priset för sina modiga avslöjanden om korruption på högsta politiska nivå. Det är första gången som någon från Azerbajdzjan tilldelas Right Livelihood-priset.

Yetnebersh Nigussie är en aktivist från Etiopien som får priset för sitt inspirerande arbete med att främja rättigheter för, och inkludering av, personer med funktionsnedsättning.

Right Livelihood-priset instiftades 1980 och kallas ofta för det "alternativa Nobelpriset". Genom priset får pristagarna ett finansiellt stöd och möjlighet att göra sina röster hörda i världen. Ofta kan priset utgöra ett viktigt skydd mot förföljelse.

Läs om pristagarna på Right Livelihood Awards webbplats.  

Mer om Svenska kyrkan och Right Livelihood Award.