Foto: Jesper Wahlström

Planera ett dop

I kyrkan är dopet alltid glädje och fest. Det kan göras väldigt enkelt, med få förberedelser om man vill eller som en stor fest med hela släkten närvarande.

Det kan kännas övermäktigt att planera ett dop, det är mycket annat att tänka på med små barn. Det kan vara bra att känna till att det enda som faktiskt behövs för ett barndop är ett barn, en eller två vårdnadshavare och en präst!

Vill du boka dop?

Boka enkelt direkt här på webben: Webbokningen är öppen dygnet runt!

Lundby församling erbjuder regelbundet också drop-in-dop som är personligt och individuellt, oavsett ålder. Det är enkelt och nära, och du/ni kommer som du/ni är.

 

Dopsamtal

En tid innan det bokade dopet kommer prästen att ta kontakt med dig/er för att få träffas och prata igenom hur dopgudstjänsten går till. Ni kan ses i kyrkans lokaler eller i hemmet, beroende på vad som passar bäst. Berätta för prästen om du/ni har speciella önskemål och tillsammans bestämmer ni vilka psalmer och sånger som ska sjungas, vilka bibeltexter och dikter som ska läsas med mera.

Dop i kyrkan eller på annan plats

I Lundby församling finns sex olika kyrkor, som alla har sin karaktär. Läs mer om församlingens kyrkor här. Det går också bra att döpas på annan plats än i någon av kyrkorna. Till exempel i hemmet eller på en annan älskad plats.
Kontakta expeditionen och berätta om dina/era önskemål!

Tider för dop

Varje vecka erbjuds doptider på lördagar och söndagar i flera av församlingens kyrkor. Vill du hellre ha dopet en annan veckodag, går det givetvis också bra. Hör av dig till expeditionen med dina önskemål om tid och plats!

Hyra lokal för dopkalas

Församlingen har många lokaler för uthyrning. Om ni vill hyra lokal i samband med dopet kostar det 500 kronor. Läs mer om lokalerna här. Kontakta expeditionen för bokning.

Dopklänning

Om det är ett barn som döps och du/ni vill att barnet ska ha en dopklänning (kan också kallas dopdräkt), finns det flera olika att låna av församlingen, i varierande storlekar. Det går också lika bra att döpa barnet i vanliga kläder.

Musik i dopgudstjänsten

Du/ni är välkomna med önskemål om psalmer och eventuell annan musik när du/ni träffar prästen för dopsamtal. Kanske vill någon av dina/era vänner sjunga eller spela något under dopet? Om du/ni vill ha förslag på musik går det bra att kontakta någon av församlingens musiker som gärna hjälper till. Du/ni kan också hitta inspiration från Spotifylistan Psalmer till dop.

Lundby församling har skickliga musiker som gärna framför låtarna, men om du/ni önskar spela förinspelad musik under dopet finns det vissa förhållningsregler. I Lundby församling spelas rättvis musik – det vill säga upphovspersonerna får betalt för sitt arbete. Det medför att vi spelar ett visst medium/tjänst, medan andra inte är tillåtna.

Detta gäller i Lundby församling:

  • Köpt CD-skiva får spelas i samband med kyrklig handling.
  • Köpt musik i iTunes Store får spelas i samband med kyrklig handling.
  • Bränd CD-skiva får spelas i samband med kyrklig handling om köpt original-CD kan visas vid uppspelningstillfället.  

Det är inte tillåtet att spela streamad musik från exempelvis Spotify, Apple Music eller YouTube.

Kollekt under dopgudstjänsten

Ett av inslagen i dopgudstjänsten är att det tas upp kollekt till något förutbestämt ändamål. I Lundby församling går alla dopkollekter till Act Svenska kyrkans fokusområde Jämställdhet och hälsa. Ett exempel på projekt som stöttas är ”Mentormammaprojektet” som finns i Etiopien, Sydafrika, Eswatini och Egypten. Projektet innebär att äldre, erfarna mammor besöker unga mammor som har det svårt på olika sätt. Målet är att fler barn ska överleva och växa upp friska och trygga. Mentormammorna bidrar med kunskap och hälsovård och följer barnen upp till fem års ålder. Mentormammorna är kvinnor som själva levt ett utsatt liv med barn i kåkstäderna. Tack vare projektet får de lön och utbildning, så att de kan vara ett praktiskt och känslomässigt stöd för unga mödrar som saknar socialt skyddsnät.

Act Svenska kyrkan driver och stödjer olika projekt i andra länder runt om i världen, och kämpar för att stärka människor och deras kamp för mat, försörjning, trygghet, utbildning och hälsa. 

Du kan läsa mer om fokusområde Jämställdhet och hälsa på Act Svenska kyrkans webbplats.

Frågor och svar om dop

Måste man ha dopklänning? Kan dopet ske hemma? Spelar åldern någon roll? Här hittar du några vanliga frågor kring dop.

Drop-in-dop

Drop-in-dop betyder att du inte behöver boka i förväg. Dopet är personligt och individuellt, oavsett ålder. Det är enkelt och nära, och du kommer som du är. Och kanske bäst av allt: det krävs inte mycket planering! Läs mer här.

Kyrkor och mötesplatser

Det pågår verksamhet varje dag året runt i kyrkorna och mötesplatserna i Lundby församling. På denna sida kan du läsa mer om vad som är på gång, vem som jobbar där och mer om byggnaderna. Välkommen in!

Allt om dopet – läs på Svenska kyrkans gemensamma sidor

En glad dopfamilj, faddrar och präst står långt fram i kyrkan.

Barndop

Dopet är en vacker tradition som kan samla familj, släkt och vänner. Men det är också en högtidsstund. Alla som är samlade får lyssna till Guds löfte om kärlek och omsorg om barnet.

Prästen håller sin hand på en konfirmands huvud när hon döps.

Att döpas som konfirmand

Om du inte döptes som barn, kan du ändå bli konfirmand. Under konfirmandtiden blir du erbjuden att döpas.

En vuxen man döps.

Att döpas som vuxen

Om du inte blivit döpt som barn kan du döpas som ung eller vuxen.

En liten flicka i famnen på sin fadder, en ung man.

Fadder

Vid barndop är det ofta faddern som bär barnet fram till dopet. Det är också vanligt att faddern medverkar vid dopet med exempelvis ljuständning eller textläsning.

En bebis med nyckelpigor på kläderna ligger på mage på golvet.

Rätt att döpa ett barn

Många föräldrar vill fira att de har fått barn och väljer att döpa det. Men en del frågar sig om det är rätt – borde inte barnet själv få bestämma?

Digitalt nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad med vad som sker i Lundby församling! Prenumerera på Lundby församlings nyhetsbrev.

Anmäl dig här!

Din historia. Dina drömmar.

Till Lundby församling ska du få komma som den du är. Svenska kyrkan vill vara en mötesplats för många, för i mötet med andra förändras vi. Gud blir större och våra liv blir rikare. Tillsammans är vi mycket mer!

 

Kalender

I kalendern kan du se vad som händer i Lundby församling dag för dag - från fikastunder och gudstjänster till större konserter och verksamheter för alla åldrar. Öppet för alla. Välkommen!

Gudstjänstkalender

Här hittar du en gudstjänstkalender. Du kan också läsa mer om de olika gudstjänsterna som firas i Lundby församling.

Konsertprogram

Välkommen på konsert! Ta del av körsång, storslagna symfonier, konserter för barn och mycket mer. Här samlas information om de konserter som arrangeras i Lundby församling.

Det händer i kyrkan

Här hittar du församlingens alla grupper och aktiviteter. Församlingen är stor och utbudet är brett – och här finns plats för dig!

Dop, konfirmation, vigsel och begravning

Kyrkan finns där genom hela livet, från att välkomna ett barn in i Guds familj, välsigna äktenskapet till att stödja anhöriga i sorgen efter någon nära.

Ett litet rött hjärta av trä står på ett labyrintspel.

Bli medlem i Svenska kyrkan

Du är välkommen att bli en del av Svenska kyrkan oavsett vem du är. Här finns en plats för dig. Det är enkelt att bli medlem!

En hållbar kyrka

I Lundby församlings solidariska arbete ingår även omsorg om skapelsen. Församlingen är miljödiplomerad och arbetar strukturerat för att minska miljöpåverkan och värna den biologiska mångfalden.

Historia och kulturarv

Svenska kyrkan har en lång historia. Läs mer om Lundby församlings kyrkor och dess kulturarv, våra besöksmål och hur vi vårdar kulturarvet.

Manifestation Stärka Banden mellan kyrka och moské, 2015.

Om församlingen

Lundby församling ligger på Hisingen i Göteborg och är en del av Kristi världsvida kyrka. Församlingen är en gemenskap som delar evangeliet i tro och liv, i en av Sveriges snabbast växande storstadsmiljöer.

 

 

Lundby församling är miljödiplomerad av Svensk Miljöbas genom SamCert Miljödiplomering.