Other languages with Google Translate

Vigsel

Genom vigseln bekräftas en kärleksrelation mellan två människor, som vill leva sina liv tillsammans. Löften ges inför Gud och inför varandra.

I vigselgudstjänsten omsluts relationen av bön och välsignelse och vigselparet uttalar en ömsesidig vilja att leva tillsammans. Sedan 2009 viger Svenska kyrkan också samkönade par, vilket vi i Lundby församling är väldigt glada för.

Vill du boka tid för vigsel?

Kontakta expeditionen, tfn: 031-731 68 00.

Därefter kontaktar den tjänstgörande prästen er för ett samtal inför vigseln.

Om ni har frågor eller tankar kring vigseln som ni vill ha svar på tidigt, går det bra att kontakta vigselprästen eller en annan präst i Lundby församling. Expeditionen guidar er rätt!

Hindersprövning

I god tid före vigseln behöver ni beställa ett intyg om hindersprövning hos Skatteverket. Ni får då två blanketter (hindersprövningsblankett och vigselblankett) hemskickade. Intyget gäller i fyra månader, och ni ger det till prästen.

Plats för vigsel

I Lundby församling finns sex olika kyrkor, som alla har sin karaktär. Besök gärna kyrkorna för att hitta er "favorit", som passar för er högtidsstund.

Vill ni vigas på en annan plats än i en av församlingens kyrkor?

Hör av dig till expeditionen med ditt önskemål, det mesta går att ordna!

Hyra lokal i samband med vigseln

Församlingen har många lokaler för uthyrning. Även dessa bokas genom expeditionen

Partnerskap – äktenskap

Du som nu lever i registrerat partnerskap kan ändra detta till äktenskap, antingen genom en anmälan till Skatteverket eller genom en vigsel. Ingen hindersprövning behövs, utan ett intyg om att vigselparet ingått registrerat partnerskap i Sverige.

Brudkrona

Församlingen har flera brudkronor som går att låna. Om du vill boka en av dessa, gör du även det genom expeditionen.

Musik

Ni är välkomna med önskemål om psalmer och eventuell annan musik när ni träffar prästen för vigselsamtal. Kanske vill någon av era vänner sjunga eller spela något under vigseln? Om ni vill ha förslag på musik går det bra att kontakta någon av våra musiker som gärna hjälper till.

Lundby församling har skickliga musiker som gärna framför låtarna, men om ni önskar spela förinspelad musik under vigselgudstjänsten finns det vissa förhållningsregler. I Lundby församling spelas rättvis musik – det vill säga upphovspersonerna får betalt för sitt arbete. Det medför att vi spelar ett visst medium/tjänst, medan andra inte är tillåtna.

Detta gäller i Lundby församling:

• Köpt CD-skiva får spelas i samband med kyrklig handling.
  • Köpt musik i iTunes store får spelas i samband med kyrklig handling.
  • Bränd CD-skiva får spelas i samband med kyrklig handling om köpt original-CD kan visas vid uppspelningstillfället.

Det är inte tillåtet att spela streamad musik från exempelvis Spotify, Apple music eller Youtube.

De här brudkronorna finns för utlåning i Lundby församling.