Vigsel i kyrkan.
Foto: Patrik Häggqvist Ikon

Planera och boka er vigsel

”Dit du går, går också jag och där du stannar, stannar jag.” Stort eller litet, praktfullt eller enkelt. Ni väljer. Det finns inte så många måsten som man tror.

Vill du boka tid för vigsel?

Kontakta expeditionen tfn: 031-731 68 00. Det är särskilt viktigt att ta kontakt i god tid om ni vill ha en speciell dag, plats eller tid. 

Lundby församling erbjuder regelbundet också drop-in-vigsel som är personlig och individuell, det är enkelt och nära, och ni kommer som ni är. 

Om ni har frågor eller tankar kring vigseln som ni vill ha svar på tidigt går det bra att kontakta vigselprästen eller en annan präst i Lundby församling. Kontakta expeditionen som guidar er rätt! 

Vigselsamtal

En tid innan vigseln kommer prästen att ta kontakt med er för att få träffa er och prata igenom hur vigselgudstjänsten går till. Berätta för prästen om ni har speciella önskemål och tillsammans bestämmer ni vilka psalmer som ska sjungas, vilka bibeltexter som ska läsas med mera.

Hindersprövning

I god tid före vigseln behöver ni beställa ett intyg om hindersprövning hos Skatteverket. Beställ enkelt via Skatteverkets hemsida. Ni får då två blanketter hemskickade per post: hindersprövningsblankett och vigselblankett. Intyget gäller i fyra månader, och ni ger båda blanketterna till prästen.

Vigsel i kyrkan

I Lundby församling finns sex olika kyrkor, som alla har sin karaktär. Besök gärna kyrkorna för att hitta er favorit som passar för er högtidsstund. Läs mer om församlingens kyrkor här. Om ni vill vigas på en annan plats än en i församlingens kyrkor, kontakta expeditionen.

Hyra lokal i samband med vigseln 

Församlingen har många lokaler för uthyrning. Läs mer om lokalerna här. Kontakta expeditionen för bokning. 

Partnerskap - äktenskap 

Ni som lever i registrerat partnerskap kan ändra detta till äktenskap, antingen genom en anmälan till Skatteverket eller genom en vigsel. Ni är också välkomna att välsigna ert partnerskap i en särskild välsignelsegudstjänst. Läs mer här.

Välsignelse över äktenskap som ingåtts borgeligt 

I Lundby församling välsignar vi äktenskap som ingåtts borgerligt i en välsignelsegudstjänst. Läs mer här.

Brudkronor

Församlingen har flera brudkronor som går att låna. Om du vill boka en av dessa, gör du det genom expeditionen

Musik i vigselgudstjänsten

Ni är välkomna med önskemål om psalmer och eventuell annan musik när ni träffar prästen för vigselsamtal. Kanske vill någon av era vänner sjunga eller spela något under vigseln? Om ni vill ha förslag på musik går det bra att kontakta någon av församlingens musiker som gärna hjälper till. 

Lundby församling har skickliga musiker som gärna framför låtarna, men om ni önskar spela förinspelad musik under vigselgudstjänsten finns det vissa förhållningsregler. I Lundby församling spelas rättvis musik – det vill säga upphovspersonerna får betalt för sitt arbete. Det medför att vi spelar ett visst medium/tjänst, medan andra inte är tillåtna.

Detta gäller i Lundby församling:

  • Köpt CD-skiva får spelas i samband med kyrklig handling.
  • Köpt musik i iTunes store får spelas i samband med kyrklig handling.
  • Bränd CD-skiva får spelas i samband med kyrklig handling om köpt original-CD kan visas vid uppspelningstillfället.  

Det är inte tillåtet att spela streamad musik från exempelvis Spotify, Apple music eller Youtube.

Din historia. Dina drömmar.

Till Lundby församling ska du få komma som den du är. Svenska kyrkan vill vara en mötesplats för många, för i mötet med andra förändras vi. Gud blir större och våra liv blir rikare. Tillsammans är vi mycket mer!