Vigsel i kyrkan.
Foto: Patrik Häggqvist Ikon

Planera och boka er vigsel

”Dit du går, går också jag och där du stannar, stannar jag.” Stort eller litet, praktfullt eller enkelt. Ni väljer. Det finns inte så många måsten som man tror.

Vill du boka tid för vigsel?

Kontakta expeditionen tfn: 031-731 68 00. Det är särskilt viktigt att ta kontakt i god tid om ni vill ha en speciell dag, plats eller tid. 

Lundby församling erbjuder regelbundet också drop-in-vigsel som är personlig och individuell, det är enkelt och nära, och ni kommer som ni är. 

Om ni har frågor eller tankar kring vigseln som ni vill ha svar på tidigt går det bra att kontakta vigselprästen eller en annan präst i Lundby församling. Kontakta expeditionen som guidar er rätt! 

Vigselsamtal

En tid innan vigseln kommer prästen att ta kontakt med er för att få träffa er och prata igenom hur vigselgudstjänsten går till. Berätta för prästen om ni har speciella önskemål och tillsammans bestämmer ni vilka psalmer som ska sjungas, vilka bibeltexter som ska läsas med mera.

Hindersprövning

I god tid före vigseln behöver ni beställa ett intyg om hindersprövning hos Skatteverket. Beställ enkelt via Skatteverkets hemsida. Ni får då två blanketter hemskickade per post: hindersprövningsblankett och vigselblankett. Intyget gäller i fyra månader, och ni ger båda blanketterna till prästen.

Vigsel i kyrkan

I Lundby församling finns sex olika kyrkor, som alla har sin karaktär. Besök gärna kyrkorna för att hitta er favorit som passar för er högtidsstund. Läs mer om församlingens kyrkor här. Om ni vill vigas på en annan plats än en i församlingens kyrkor, kontakta expeditionen.

Hyra lokal i samband med vigseln 

Församlingen har många lokaler för uthyrning. Läs mer om lokalerna här. Kontakta expeditionen för bokning. 

Partnerskap - äktenskap 

Ni som lever i registrerat partnerskap kan ändra detta till äktenskap, antingen genom en anmälan till Skatteverket eller genom en vigsel. Ni är också välkomna att välsigna ert partnerskap i en särskild välsignelsegudstjänst. Läs mer här.

Välsignelse över äktenskap som ingåtts borgeligt 

I Lundby församling välsignar vi äktenskap som ingåtts borgerligt i en välsignelsegudstjänst. Läs mer här.

Brudkronor

Församlingen har flera brudkronor som går att låna. Om du vill boka en av dessa, gör du det genom expeditionen

Musik i vigselgudstjänsten

Ni är välkomna med önskemål om psalmer och eventuell annan musik när ni träffar prästen för vigselsamtal. Kanske vill någon av era vänner sjunga eller spela något under vigseln? Om ni vill ha förslag på musik går det bra att kontakta någon av församlingens musiker som gärna hjälper till. 

Lundby församling har skickliga musiker som gärna framför låtarna, men om ni önskar spela förinspelad musik under vigselgudstjänsten finns det vissa förhållningsregler. I Lundby församling spelas rättvis musik – det vill säga upphovspersonerna får betalt för sitt arbete. Det medför att vi spelar ett visst medium/tjänst, medan andra inte är tillåtna.

Detta gäller i Lundby församling:

  • Köpt CD-skiva får spelas i samband med kyrklig handling.
  • Köpt musik i iTunes store får spelas i samband med kyrklig handling.
  • Bränd CD-skiva får spelas i samband med kyrklig handling om köpt original-CD kan visas vid uppspelningstillfället.  

Det är inte tillåtet att spela streamad musik från exempelvis Spotify, Apple music eller Youtube.

14/2: Drop-in-vigsel

Störst av allt är kärleken och att fira den behöver varken kosta särskilt mycket tid eller pengar. I Lundby församling bjuder vi in till drop-in-vigsel några gånger per år. Nästa tillfälle är på alla hjärtans dag den 14 februari 2023.

Borgerlig vigsel, kyrklig vigsel, partnerskap och välsignelse

Har ni gift er borgerligt eller ingått partnerskap och vill ha en kyrklig välsignelse eller vigsel är ni välkomna till Lundby församling.

Kyrkor och mötesplatser

Det pågår verksamhet varje dag året runt i kyrkorna och mötesplatserna i Lundby församling. På denna sida kan du läsa mer om vad som är på gång, vem som jobbar där och mer om byggnaderna. Välkommen in!

Brämaregårdens  kyrka och församlingshem.

Expeditionen

Du bokar dop, vigsel eller begravning samt hyra av lokaler genom att kontakta expeditionen, som givetvis även kan guida dig rätt om du har andra frågor. Lundby församlings expedition ligger i Brämaregården.

Digitalt nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad med vad som sker i Lundby församling! Prenumerera på Lundby församlings nyhetsbrev.

Anmäl dig här!

Din historia. Dina drömmar.

Till Lundby församling ska du få komma som den du är. Svenska kyrkan vill vara en mötesplats för många, för i mötet med andra förändras vi. Gud blir större och våra liv blir rikare. Tillsammans är vi mycket mer!

 

Kalender

I kalendern kan du se vad som händer i Lundby församling dag för dag - från fikastunder och gudstjänster till större konserter och verksamheter för alla åldrar. Öppet för alla. Välkommen!

Gudstjänstkalender

Här hittar du en gudstjänstkalender. Du kan också läsa mer om de olika gudstjänsterna som firas i Lundby församling.

Konsertprogram

Välkommen på konsert! Ta del av körsång, storslagna symfonier, konserter för barn och mycket mer. Här samlas information om de konserter som arrangeras i Lundby församling.

Det händer i kyrkan

Här hittar du församlingens alla grupper och aktiviteter. Församlingen är stor och utbudet är brett – och här finns plats för dig!

Dop, konfirmation, vigsel och begravning

Kyrkan finns där genom hela livet, från att välkomna ett barn in i Guds familj, välsigna äktenskapet till att stödja anhöriga i sorgen efter någon nära.

Bli medlem i Svenska kyrkan

Du är välkommen att bli en del av Svenska kyrkan oavsett vem du är. Här finns en plats för dig. Det är enkelt att bli medlem!

En hållbar kyrka

I Lundby församlings solidariska arbete ingår även omsorg om skapelsen. Församlingen är miljödiplomerad och arbetar strukturerat för att minska miljöpåverkan och värna den biologiska mångfalden.

Historia och kulturarv

Svenska kyrkan har en lång historia. Läs mer om Lundby församlings kyrkor och dess kulturarv, våra besöksmål och hur vi vårdar kulturarvet.

Manifestation Stärka Banden mellan kyrka och moské, 2015.

Om församlingen

Lundby församling ligger på Hisingen i Göteborg och är en del av Kristi världsvida kyrka. Församlingen är en gemenskap som delar evangeliet i tro och liv, i en av Sveriges snabbast växande storstadsmiljöer.

 

 

Lundby församling är miljödiplomerad av Svensk Miljöbas genom SamCert Miljödiplomering.