Other languages with Google Translate

Lundby församling Besöks- och postadress: Hisingsgatan 26, 41703 Göteborg Telefon: +46(31)7316800 E-post till Lundby församling

Vanliga frågor om dop

Här har vi samlat några vanliga frågor om dop. Finns inte svaret på dina frågor här? Du är alltid välkommen att höra av dig till oss!

Kostar dopet något?

Nej, dopet är gratis (från latinets ”gratia” = nåd, vilket dopet också handlar om).

Ålder?

Hur gammal en person är spelar ingen roll för dopet. De flesta döps som barn, men du är lika välkommen som vuxen.

Hur långt i förväg måste man boka?

Vi har många tider att erbjuda, och kan därför nästan alltid hitta en tid som passar. I Lundby församling erbjuds också regelbundet drop-in dop, vilket betyder att du inte behöver boka alls.

Om du/ni har väldigt specifika önskemål om tid och kyrka, kan det vara bra att ha lite längre framförhållning, ett par månader eller så. Detta gäller särskilt för Lundby gamla kyrka – den är populär för kyrkliga handlingar (dop, vigsel, begravning) och därför mer uppbokad.

Vad händer under ett dopsamtal?

När dopet är bokat kontaktar prästen dig för gå igenom dopgudstjänsten. Prästen berättar om dopets innehåll och du får möjlighet att ställa frågor och bidra med egna tankar och önskemål. Ni kan bland annat diskutera val av texter och psalmer.

Kan man döpa flera personer under samma gudstjänst?

Absolut! Syskon, andra i familjen/släkten eller vänner – det blir ofta väldigt fina stunder.

Hur väljer man musik?

Ha gärna med er önskemål om psalmer (två eller tre psalmer spelas vid dop) och eventuell annan musik som du/ni skulle vilja ha med vid dopet, när ni träffar prästen för dopsamtal. Kanske vill någon av dina vänner sjunga eller spela något under dopet, eller så kanske det finns en särskild visa som ni gärna vill ha med. Om du/ni vill ha förslag på låtar går det bra att kontakta någon av våra musiker, som gärna hjälper till.

Du kan också ta hjälp av spellistan Dop – musik som passar vid dop.

Faddrar?

Om du/ni vill ha en fadder eller flera faddrar, bestämmer du/ni själva. Prästen antecknar faddern/faddrarna på plats vid dopet, och de får med sig ett fadderbrev. Förr kallades faddern för "gudfar" eller "gudmor".

En fadder måste själv vara döpt.

Fika efteråt?

Församlingen har lokaler i anslutning till kyrkorna, som du gärna får hyra för att samlas efter dopet. Läs mer på sidan Hyra lokal.

Om barnet har två vårdnadshavare – måste då båda vilja att barnet döps?

Ja. Om barnet har två vårdnadshavare, måste båda ge sitt skriftliga medgivande till att barnet döps genom att fylla i denna blankett.

Måste man döpas i församlingen där man bor?

Nej. Du kan döpas i Lundby församling, även om du inte bor här. Om du bor i Lundby församling men vill döpas någon annanstans, kontaktar du/ni församlingen där kyrkan finns som du/ni vill att dopet ska ske i.

Kan dopet ske hemma?

Ja. Dopet måste inte äga rum i en kyrka. Kontakta expeditionen med dina önskemål!

Vad ska man ha på sig vid dopgudstjänsten?

Svenska kyrkan i Lundby har inga synpunkter på klädsel vid dop, utan var och en avgör själv vad som passar vid det aktuella dopet.

Om det är ett barn som döps och du/ni vill att barnet ska bära dopdräkt, finns det att låna av församlingen.

Bild: Malin Lingnert

Till Lundby församling skall du få komma som den du är. Svenska kyrkan vill vara en mötesplats för många, för i mötet med andra förändras vi. Gud blir större och våra liv blir rikare. Tillsammans är vi mycket mer!