Lundby församling Besöksadress: Hisingsgatan 26, 41703 Göteborg Telefon: +46(31)7316800 E-post till Lundby församling

Vanliga frågor om dop

Här har vi samlat några vanliga frågor om dop. Finns inte svaret på dina frågor här? Du är alltid välkommen att höra av dig till oss!

Varje vecka har vi doptider att erbjuda på lördagar och söndagar i flera av våra kyrkor. Vill du hellre ha dopet under en annan veckodag går det givetvis bra också. I Lundby finns alltid möjlighet Hör av dig till expeditionen med dina önskemål om tid och plats!

Du väljer själv i vilken av våra kyrkor dopet ska ske. I alla kyrkor kan du ta en digital rundtur för att se hur kyrkorummet ser ut:  Biskopsgårdens kyrka, Brämaregårdens kyrka, Lundby nya kyrka, Lundby gamla kyrka, Länsmansgårdens kyrka, Toleredskyrkan.

Kostar dopet något?

Nej, dopet är gratis (från latinets ”gratia” = nåd, vilket dopet också handlar om).

Ålder?

Hur gammal en är spelar ingen roll för dopet. De flesta döps som barn, men du är lika välkommen som vuxen.

Hur långt i förväg måste man boka?

Vi har många tider att erbjuda, och kan därför nästan alltid hitta en tid som passar. Vi har också regelbundet drop-in dop, vilket betyder att du inte behöver boka alls.

Om du har väldigt specifika önskemål om tid och kyrka, kan det vara bra att ha lite längre framförhållning, ett par månader eller så. Detta gäller särskilt för Lundby gamla kyrka – den är populär för kyrkliga handlingar (dop, vigsel, begravning) och därför mer uppbokad.

Jag vill boka dop!

Vad händer under ett dopsamtal?

När dopet är bokat kontaktar prästen dig för gå igenom dopgudstjänsten. Prästen berättar om dopets innehåll och du får möjlighet att ställa frågor och bidra med egna tankar och önskemål. Ni kan bland annat diskutera val av texter och psalmer.

Kan man döpa flera personer under samma gudstjänst?

Absolut! Syskon, andra i familjen/släkten eller vänner – det blir ofta väldigt fina stunder.

Hur väljer man musik?

Ha gärna med er önskemål om psalmer (två eller tre psalmer spelas vid dop) och eventuell annan musik som ni skulle vilja ha med vid dopet när ni träffar prästen för dopsamtal. Kanske vill någon av dina vänner sjunga eller spela något under dopet, eller så kanske det finns en särskild visa som ni gärna vill ha med. Om du/ni vill ha förslag på låtar går det bra att kontakta någon av våra musiker, som gärna hjälper till.

Du kan också ta hjälp av vår spellista Dop – musik som passar vid dop.

Faddrar?

Om du/ni vill ha en fadder eller flera faddrar, bestämmer du/ni själva. Prästen antecknar faddern/faddrarna på plats vid dopet, och de får med sig ett fadderbrev. Förr kallades faddern för "gudfar" eller "gudmor".

En faddrar måste själv vara döpt.

Fika efteråt?

Vi har lokaler i anslutning till kyrkan som du gärna får hyra för att samlas efter dopet. Läs mer om Uthyrning av lokaler

Måste båda vårdnadshavarna vilja att det gemensamma barnet döps?

Ja. Om barnet har två vårdnadshavare, måste både ge sitt skriftliga medgivande innan dopet. Man fyller i en blankett om dopsamtycke.

Måste man döpas i den församling där man bor?

Nej. För att boka dop utanför Lundby församling, kontaktar du/ni församlingen där kyrkan finns som du/ni vill att dopet ska ske i.

Kan man ha dopet hemma?

Ja, dopet måste inte äga rum i en kyrka. Kontakta expeditionen med dina önskemål.

Vad ska man ha på sig vid dopgudstjänsten?

Vill du att barnet bär dopdräkt finns det att låna av församlingen. Svenska kyrkan i Lundby har inga synpunkter på klädsel, utan var och en får avgöra vad som passar vid det aktuella dopet.

Bild: Malin Lingnert

Till Lundby församling skall du få komma som den du är. Svenska kyrkan vill vara en mötesplats för många, för i mötet med andra förändras vi. Gud blir större och våra liv blir rikare. Tillsammans är vi mycket mer!