Så arbetar vi för att motverka korruption

Styrkan i Svenska kyrkans internationella arbete är nära och långa relationer, utan mellanhänder, med de partners som hanterar biståndet. På så sätt minskar vi risken för korruption och förskingring.

Vi accepterar inte korruption

Korruption och förskingring förekommer i många samhällen. För medarbetarna inom Svenska kyrkans internationella biståndsarbete finns en medvetenhet om detta, något som bidrar till att minska problemen. Att under svåra omständigheter hantera risken för fiffel och fusk är alltså en del av uppdraget.

Svenska kyrkan har nolltolerans när det gäller korruption såväl inom kyrkan som hos de organisationer vi samarbetar med.

Vi arbetar nära våra partners

Svenska kyrkans internationella arbete har ett nära samarbete med sina partners, utan mellanhänder i flera led, något som ger oss en god inblick i hela organisationen och hjälper oss att göra kontroller hela vägen. Därför finns goda förutsättningar att upptäcka i tid när man inte följer de överenskommelser vi har.

Vi följer upp arbetet på plats

Vi besöker partnerorganisationer kontinuerligt och har ett systematiskt uppföljningsarbete. Vi fokuserar på att följa upp upphandling, hur kontanter hanteras, delegationsordning, tillgångar samt dokumentation. Vi gör stickprov och särskilda uppföljningsresor.

Resor är en del av vår verksamhet och är ett sätt att säkra att pengar används ändamålsenligt och enligt avtal.

Vi kontrollerar pengaflödet

Svenska kyrkans internationella arbete är sällan ensam finansiär utan oftast stöds partners och projekt samtidigt av andra givare. Genom att ”markera” bidraget kan det följas genom hela projektet. När pengar skickas finns även en slags ”mottagningsbevis” som partnern skriver under, och alla utbetalningar kontrolleras.

En viss risk för förskingring i själva projektet finns, men Svenska kyrkans internationella arbete har god kontroll över detta, bland annat genom de avtal om redovisning och rapportering som finns med den lokala partnern.

Ladda ned vår anti-korruptionsguide (pdf, 12 sidor, på engelska)

Kontroll av vårt insamlingsarbete

Svenska kyrkans internationella arbete:

• har ett 90-konto och kontrolleras av Svensk Insamlingskontroll 90-kontot är en tydlig garanti för att man som givare bidrar till en seriös och ansvarsfull organisation.
  • är medlem i FRII, Frivilligorganisationernas Insamlingsråd FRII arbetar med kvalitetssäkring och kompetensutveckling och arbetar för transparent, etisk och professionell insamling.
  • rapporterar varje år en effektrapport till FRII (pdf, 7 sidor) Rapporten granskas av en extern revisor som intygar att vi uppfyller kraven.
  • är med på Givarguidens gröna lista. Givarguiden som drivs av Charity Rating bedömer insamlade organisationer utifrån ett givarperspektiv. Charity rating bedömer demokrati, ekonomi och transparens.