En brudgum trär vigselringen på sin blivande frus finger.

Så planerar ni ert bröllop

Att vigas eller ingå äktenskap är ett sätt att offentligt säga ja till varandra och ett liv tillsammans. En kyrklig vigsel är både ett juridiskt avtal och en gudstjänst. Förutom den anspänning som ett bröllop kan innebära är det viktigt att komma ihåg praktiska detaljer som hindersprövning och legitimation.

Att vigas enligt Svenska kyrkans ordning innebär avsikten att gå in i en trogen och livslång gemenskap, med löfte att älska varandra i nöd och lust till döden skiljer er åt.

En kyrklig vigsel är en stund av helighet där ni får berätta om er kärlek och be om välsignelse över ert liv tillsammans. Det kan också vara ett tillfälle för nära och kära att få fira er kärlek och be för er.

Bröllop är ofta ett minne för livet, inte bara för dem som gifter sig, utan också för släkt och vänner. Det finns en given ritual för Svenska kyrkans vigselakt och i samråd med präst och musiker kan vigseln göras personlig.

praktiska detaljer kring vigsel i kyrkan

Boka dag och tid för vigseln, genom att kontakta någotn av församlingens administratörer när ni vill gifta er i någon av församlingens kyrkor

I vigseln ingår kyrka, präst, musiker och kyrkvaktmästare. Prästen tar sedan kontakt med er för att diskutera och planera gudstjänsten.

Tillhör du Svenska kyrkan Hägersten, men vill gifta dig en annan församling?Kontakta den församlingen för mer information. Som medlem i Svenska kyrkan har du rätt till kostnadsfri vigselgudstjänst i valfri församling.

För bokning av kyrka för vigsel kontakta någon av våra administratörer: Marianne Halvarsson, tfn 08-685 30 03 eller Maria Johansson, tfn 08-685 30 04.

Glöm inte hindersprövningen. Innan man kan gifta sig måste man ansöka om hindersprövning hos Skatteverket. Tänk på att det är begränsad giltighetstid på hindersprövningen.

Kom ihåg att ta med legitimation till vigseln. Det är lätt att glömma bort legitimationen mitt i glädjen och förväntan. Den är lika viktig som hindersprövningen.

Boka dop eller bröllop via telefon

Du kan också boka dop eller bröllop/vigsel via telefon.
Ring 08-685 30 00, måndag–fredag kl. 09.00–12.00.
26/1 är bokningen stängd.

Hit kan du även vända dig om du har frågor kring online-bokningen.

Passa på! Drop-in-bröllop

Få hjälp att planera bröllopet/vigseln

Om bröllop/vigsel på Svenska kyrkans nationella sidor

Läs om dop i Svenska kyrkan Hägersten